eur:
387.86
usd:
357.69
bux:
68224.21
2024. május 17. péntek Paszkál

Még sokáig várhatunk a kamatcsökkentésre

A monetáris tanács nem csökkent kamatot a hétfői ülésén, sőt, az első ilyen lépésre 2009 elejéig várni kell - állítják meglepően egyöntetűen a Portfolio.hu által megkérdezett elemzők, akik szerint a jegybank most elsősorban a pénzügyi stabilitási szempontok alapján dönt.

Az inflációs folyamatok alakulása teret engedne akár egy agresszív kamatcsökkentésnek is, a befektetői bizalom eltűnése, továbbá az IMF óvatosságra intő ajánlása megköti a monetáris tanács kezét - így látja a helyzetet Dunai Gábor, az OTP elemzési központjának elemzője, egyben a piac általános véleményét is összefoglalva.

Piotr Kalisz, a Citibank térségi elemzője kiemelte: a kamatvágás nem csak a kedvező inflációs kilátások, hanem a recessziós veszély miatt is jó döntés lehetne, ám a jegybanknak érdekében áll a kamatkülönbözetet olyan szinten tartani, hogy az stabilizálja a forintot, illetve enyhítse a leértékelődési nyomást.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője azt mondta: nem számít kamatcsökkentésre, amíg a globális kockázatkerülés magas és a piacok normális működése nem áll helyre, mivel addig az árfolyam hirtelen és nagymértékű gyengülésének is magas marad a kockázata. Ez az infláció szempontjából sem kívánatos, de most a pénzügyi stabilitási szempontok az elsődlegesek - tette hozzá.

Orbán Gábor, az Aegon Befektetési Alapkezelő szakértője ugyanakkor úgy látja, hogy van tere az erőteljes kamatvágásnak már hétfőn is. A makroelemző szerint a tanács az idei két ülésén 100-100 bázispontot vághat.

Az első kamatvágásra jövőre kerülhet sor, a megkérdezett szakértők túlnyomó többsége az első negyedévre (jellemzően február-márciusra) teszi az első ilyen lépés bekövetkeztét. Innentől kezdve viszont nagyon jelentős, 3,5 százalékpontos mérséklést vár a piac az év végéig.

A csökkentési várakozásoknak nyilvánvaló oka az abnormálisan magas kamatszint, ami a 300 bázispontos, spekulációt mérséklő októberi kamatemelés eredményeként alakult ki. Vagyis a lazítás egyfajta korrekciónak értékelhető, és a válaszokból az tűnik ki, ezt egyrészt a várhatóan előbb-utóbb javuló nemzetközi környezet, illetve a kedvezőbbé váló megítélés, másrészt a gyenge reálgazdasági teljesítmény motiválhatja majd.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Erősen bírálta Magyarországot Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője a felső házban tartott beszédében. A prominens amerikai jobboldali vezető aggodalmát fejezte ki Kína növekvő befolyása miatt a NATO-ban, amelyet Magyarországon keresztül érvényesít. Ezzel egyidőben bírálta a Demokrata Pártot is, amely szerinte nem elég pragmatikus a szövetségesekkel folytatott diplomáciai tárgyalásokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×