eur:
389.7
usd:
361.98
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Fájdalmasabbak is lehetnének a reformok"

Az euró bevezetése nem szabadon választott, hanem kötelező gyakorlat Magyarország számára, ám az ország ma még olyan messze van a feltételek teljesítésétől, hogy nem érdemes, de nem is nagyon szabad csatlakozási időpontot kitűzni - így összegezhetők a Budapesten csütörtökön tartott konferencia felszólalásai.

A konferenciát az euró atyjának is nevezett közgazdász, Lámfalussy Sándor nyitotta meg, aki elmondta, hogy az euró bevezetésének kilátása nélkül sokkal fájdalmasabbak lennének az egyébként is elkerülhetetlen államháztartási reformok.

Almunia: a maastrichit kritériumok közül egyet sem teljesít Magyarország

A nap díszvendége az Európai Unió pénzügyi biztosa, Joaquin Almunia volt, aki közel félórás beszédében - amelyet ő maga minősített a magyarok számára csüggesztőnek - felsorolta a négy maastrichti kritériumot, melyek közül jelenleg egyikét sem teljesíti az ország.

Joaquin Almunia nem sok jóval biztatott, viszont kilátásba helyezte, hogy amennyiben Magyarország eltér az általa kijelölt konvergencia-pályáról, az az unió kohéziós alapjaiból járó támogatás megvonásához vezethet.

A pénzügyi biztos - igaz, Magyarország említése nélkül - azt is elmondta, hogy egy pénzügyileg megbízhatatlannak tekintett ország az euró bevezetésével egyéb előnyök mellett szavahihetőséget is importál.

A konferencia résztvevői udvarias, ám gyér tapssal köszönték meg a biztos beszédét.

Veres: a program soha nem lesz népszerű

A pénzügyminiszterek eszmecseréjéből érdemes kiemelni, hogy Varga Mihály volt pénzügyminiszter szerint a konvergenciaprogram hiteles, ám továbbra is túl magasak az állami kiadások, javítani kell a versenyképességet, és meg kellene szerezni a társadalom támogatását is a program végrehajtásához.

Veres János pénzügyminiszter nem nagyon bízik abban, hogy ez a program valaha is népszerű lesz. A pénzügyminiszterek nagyjából egyetértettek abban, hogy a kijelölt út helyes, de a részletekről már nem volt ennyire egységes a véleményük.

Bod Péter Ákos: euró akkor is lesz, ha nem lesz

Bod Péter Ákos közgazdász úgy vélte, hogy ha Magyarország hosszú ideig még nem is vezeti be az eurót, az akkor is körülveszi majd a magyar gazdaságot, beszivárog abba euróhitelek, esetleg nagyobb értékű tranzakciók esetében.

A Microsoft, a MOL és az E.ON cégvezetőinek beszélgetéséből elsősorban az derült ki, hogy a multinacionális cégek számára kisebb a jelentősége az euró bevezetési dátumának, őket valójában az azt kísérő stabilitás és kiszámíthatóság érdekli.

Bajnai: az euró szimbólum

A konferencián az euró mielőbbi bevezetését sürgette a fejlesztéspolitikai kormánybiztos. Bajnai Gordon kijelentette: a konvergenciaprogram megvalósítása az ország sürgős és legfontosabb ügye.

A kormánybiztos hozzátette: az euró egy szimbólum, amely azt jelzi, hogy tartós és fenntartható a növekedés.

Bajnai Gordon úgy vélte: a társadalom alapvető kérdéseiben: a nyugdíjrendszerben, a foglalkoztatásban, az egészségügyben és a roma kérdésben kell változásokat elérni annak a 8 ezer milliárd forintnak a felhasználásával, amelyet a következo hét évben el lehet majd költeni Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×