eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Történelmi OTP-bevásárlás Ukrajnában

Az OTP, történelmének legnagyobb akvizícióját végrehajtva, 650 millió euróért megvásárolta a Raiffeisen ukrán leánybankját. Ezzel az OTP Bank egy újabb országban jelent meg, ahol a bankpiac növekedése várhatóan igen jelentős lesz a következő öt évben.

Az üzlet az OTP történelmének legnagyobb akvizíciója, ennek ellenére a bank egy másik ukrán pénzintézet megszerzését is tervbe vette.

A magyar bank a jósoltnál többet fizetett a Raiffeisenbank Ukraine-ért, ugyanakkor szakértők szerint annak jelenlegi és potenciális üzleti értéke, valamint az ukrajnai bankpiac kedvező növekedési kilátásai miatt így is megalapozott a vételár.

A Raiffeisenbank Ukraine 2005 végén a 1.2 milliárd eurós mérlegfőösszege alapján 3,6%-os piaci részesedéssel rendelkezik, Ukrajna hetedik legnagyobb bankja. Saját tőkéje 139 millió euró, adózás előtti eredménye 39,7 millió euró volt az elmúlt év végén.

A bank vállalati hitelállománya a múlt év végén 690 millió euró volt.

Õszre lehet realitássá

A tranzakció - a szükséges engedélyek megszerzése után - várhatóan szeptemberben zárul, a vételárat is akkor kell a magyar pénzintézetnek átutalnia - jelentette az InfoRádió ukrajnai tudósítója.

Az OTP, amelynek már több közép- és kelet-európai országban van leányvállalata, az elmúlt hónapokban két másik ukrán pénzintézetre is pályázott. Azokon a tendereken azonban alulmaradt más, szintén külföldi pénzintézetekkel szemben.

Piacot vásárolt

Az OTP ukrajnai vásárlásával egy olyan piacra lépett be, ami az elkövetkező években nagy nyereséget hozhat, mondta a Portfólió.hu elemzője az InfoRádióban.

Bán Zoltán hozzátette: bár a megszerzett ügyfélkör nem illeszkedik az OTP eddigi profiljába, az Ukrajnában megszerezhető profit lehetővé tesz újabb terjeszkedést az országban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×