Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bizonytalanságok a lakásbérbeadás körül

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magánszemélyektől ingatlant bérbe vevő társaságok bizonytalanok azt illetően, hogy a lakásbérbeadás után automatikusan levonják-e a 4 százalékos egészségügyi hozzájárulást. Az egészségügyi hozzájárulás meg nem fizetéséhez ugyanis a magánszemélytől nyilatkozatot kellene beszerezniük.

Január elsejétől négyszázalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetni egyes külön adózó jövedelmek után. Ilyen jövedelemnek számít például az ingatlan bérbeadásból származó, 1 millió forintot meghaladó jövedelem is.

Azok a társaságok, melyek magánszemélyektől vesznek bérbe lakást, egyelőre nem tudják, hogy miként járnak el pontosan; bizonytalanok azt illetően, hogy le kell-e vonniuk a 4 százalék eho-t, vagy sem.

Az egészségügyi hozzájárulás meg nem fizetéséhez ugyanis a magánszemélytől nyilatkozatot kellene beszerezniük. Ellenkező esetben a társaságot az Apeh szankcióval sújthatja.

A Pricewaterhouse Coopers adószakértője, Horvátné Szabó Bea az InfoRádiónak elmondta: a legnagyobb problémát az okozza, hogy a magánszemélyektől nyilatkozatokat kell beszerzni, ugyanis a felelősség ez esetben a jövedelmet szerző magánszemélyt terheli.

Tehát miközben a törvény azt mondja ki, hogy a magánszemélynek kell a 4 százalék eho-t, megfizetnie, a jövedelmet kifizető társaságnak – jelen esetben tehát az ingatlant bérbe vevő cégnek – kell azt levonnia, mindaddig, amíg annak ellenkezőjéről a jövedelmet szerző magánszemély nem nyilatkozik.

Félő, hogyha a társaság automatikusan levonja a 4 százalékos eho-t, akkor a magánszemély megszakítja vele a szerződéses kapcsolatot.

Ha viszont a társaság a levonási kötelezettségnek nem tesz eleget, akkor az adóhatóság megbírságolhatja. A kérdést az adószakértő szerint mindenképp tisztázni kell, ezért a szakma a témában hamarosan egyeztetést fog kezdeményezni a Pénzügyminisztériummal.