eur:
393.83
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Többen hívják a lelkisegélyt az ünnepek alatt

Már az ünnepek előtt is nőtt a telefonos lelkisegélyszolgálatok hívásszáma. A legtöbben a magány, a párkapcsolati problémák és a járvány okozta nehézségek miatt kérnek segítséget.

Sokaknak nem boldog a karácsony. Az ünnepek időszaka mentálisan megterhelő lehet, az ajándékvásárlás a főzés és a rokonlátogatás számos családban stresszt okoz - hívja fel a figyelmet Belső Nóra pszichiáter.

Azok, akik elfelejtik a megfelelni akarási kényszereket és úgy tekintenek az ünnepre, mint egy lehetőségre, hogy kicsit a hétköznapokból kilépjenek, azok járnak a legjobban.

A magány miatt sokan szorongást depressziót élnek meg a karácsonyi ünnepek alatt, ráadásul ez nemcsak az egyedül élőket sújtja - a nem megfelelő családi légkör, a rossz párkapcsolat is okozhat ilyen érzéseket, de Belső Nóra szerint az enyhíthető, telefonon vagy online módon is távolról is lehet ápolni a szeretetkapcsolatainkat.

A telefonos lelkisegély szolgálatokat már karácsony előtt is többen keresik.

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke szerint 10-15 százalékos emelkedés van, és a hivás tartalmakban az ún. érdemi hívások száma jóval magasabb, vagyis kevesebb a hecc- vagy zaklatóhívás karácsony tájékán.

Dudás Erika elmondta, hogy a karácsonyi időszakban hozzájuk is elsősorban a magány és a párkapcsolati problémák miatt telefonálnak, de tavaly azért is rengeteg hívás érkezett, mert a járvány miatt sokan nem tudtak találkozni a szeretteikkel.

„Nagyon sokan elmondanánk a fájdalmainkat, a problémáinkat valakinek, de nincs kinek.

Ha ez személyesen nem oldható meg, akkor ott a telefon. És mi lehet, hogy nem vagyunk láthatóak, de nagyon jól hallhatóak vagyunk. Ez anonim módon való beszélgetés, lehet, hogy így könnyebb azokról a fájdalmakról beszélni, amit a rokonoknak, szomszédoknak, ismerősöknek, barátoknak nehezebben mondanak el” – fejtette ki.

A magány miatt nemcsak a 60 év felettiek, de nagyon gyakran a középkorúak is hívják a telefonos lelkisegély-szolgálatokat. Az öngyilkosság miatt segítséget kérők aránya azonban karácsonykor nem nő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×