eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65208.27
2024. április 19. péntek Emma
A közelmúltban érkezett ázsiai elefántok (Elephas maximus) a Szegedi Vadaspark új elefántházában az átadóünnepség napján, 2018. május 27-én. A vadaspark történetének eddigi legnagyobb, 480 millió forintos beruházással, uniós támogatással felépült elefántháza öt állat tartására alkalmas.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Egy dolog garantált a válság közepette is a Szegedi Vadasparkban

Örökbefogadókat keres a Szegedi Vadaspark, miután már több mint egy hónapja zárva tart a koronavírus-járvány miatt – mondta az állatkert ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak. Veprik Róbert hozzátette: a vadasparkot, más intézményekkel ellentétben nem lehet inaktiválni, az állatokat ugyanúgy kell etetni, ellátni, gyógyítani most is.

A Szegedi Vadaspark, hasonlóan más magyarországi állatkertekhez, komoly anyagi gondokkal küzd, miután a legnagyobb bevételi forrása a jegyekből származik, ami jelenleg a járványhelyzet miatt teljesen kiesett, a tartalékaikat pedig lassan felélik.

Ugyanakkor némileg szerencsés helyzetben érezhetik magukat – mondta az InfoRádiónak nyilatkozó ügyvezető igazgató –, hogy a fenntartó, Szeged városa annyiban kisegíti őket, hogy valahogy átvészeljék ezt az időszakot, ennek ellenére mindenképp szükségük lenne további segítségre is, miután komoly fejlesztésekben van a park, amit szeretnének befejezni.

Az állatok azonban nem fognak éhezni, garantálta Veprik Róbert, és arról sincs szó, esetleg ritkítani kényszerülnének.

A zárlat körülbelül 100 millió forint nagyságrendű kiesést eredményez a Szegedi Vadasparknak, amit vélhetően a későbbiekben sem fognak tudni visszahozni – tette hozzá az igazgató, arra is emlékeztetve, hogy a március 15-től kezdve indult voltna a park leglátogatottabb időszaka. A parkban 204 állatfaj mintegy 1500-2000 példánya kap helyet, vagyis mindenképp egy komoly gyűjteményről van szó.

Veprik Róbert arra is kitért, hogy a kiváló és régóta összeszokott gondozószemélyzetből szerencsére ezidáig senkit nem kellett elküldeni, de nem is szeretnének megvállni senkitől, hiszen a járvány után, amikor újra kinyit majd az állatkert, ugyanúgy szükség lesz a munkájukra.

Szerencsére takarmányból is jól áll a vadasápark, mert azt jó előre beszerezték, amikor a legkedvezőbben lehetett hozzájutni, így akár nyár közepéig is kihúzhatják. De megfelelő húsmennyiséghez is hozzá tudnak jutni a ragadozók számára – ismertette a szakember, hozzátéve, hogy sok termelő a selejtesebb áruját is felajánlotta a számukra, amit nem tudnak értékesíteni.

Az ügyvezető igazgató végül megjegyezte, a saját bevételeikből és megtakarításaikból május 5-ig tudják az alkalmazottakat fizetni, azonban a fenntartó jelezte, hogy a vadaspark megkapja azt a támogatást, ami a fenntartáshoz a legszigorúbban szükséges, ezáltal

július 5-ig a kollégák bére és az állatket fenntartása biztosított.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×