INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 23. szerda
Tekla

siklós gabriella

balaton

vízminőség

Fürdőzők a Balatonban a fonyódi szabadstrandon 2013. július 28-án. A hőség miatt erre a napra tizenöt megyére adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést, a többi területre másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben. Az előrejelzés szerint július 28-án a legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 22 fok között alakul, nappal 34-39 fokig melegszik a levegő.

Két dolog miatt maradhat még sokáig tiszta a Balaton vize

Infostart / InfoRádió - Harangozó Éva

A hőség nem tesz kárt a Balaton vízminőségében - hangsúlyozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, Siklós Gabriella.

"Minden héten négyszer mérjük és figyeljük a víz minőségét, összesen négy helyen - Siófokon, Balatonszemesen, Szigligeten és Keszthelyen -, továbbá a Zala-torkolatban is végeznek méréseket. Ezeket rendre laboratóriumi vizsgálat is követi, erre Székesfehérváron kerül sor." - adott számot Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, akit az InfoRádió arról kérdezett, hogy nem okoz-e minőségromlást tavainknál a nagy hőség.

A legfrisseb mérési eredmények a múlt hét közepén kivett balatonvíz-mintákhoz kapcsolódnak. "A víz algatartalmának becslésére használt klorofil alkoncentráció, ami meghatározza, hogy mennyi alga van a vízben, mindenütt a javasolt határérték alatt van, és ez azért az utóbbi években, kánikula ide vagy oda, nem olyan nagy meglepetés" - folytatta a szóvivő.

Két beavatkozás eredménye a jó vízminőség

Az elmúlt évtizedekben olyan beavatkozásokon ment keresztül a Balaton, ami a vízminőséget jelentősen és pozitívan változtatta meg. "Az egyik

a Kis-Balaton vízvédelmi rendszerének helyreállítása két ütemben, a nyolcvanas évektől 2014-ig. Az elmúlt években pedig jelentős javulást okozott a közvetlen szennyvízbevezetések megszüntetése"

- mutatott rá Siklós Gabriella, hozzátéve: amióta ezek megvannak, azóta nincs panasz a vízminőségre.

Nyitókép: MTI/Varga György

Kapcsolódó hang

Vízminőség a hőségben - Siklós Gabriella
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018