Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tragikus magyar kilátások

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Folyamatosan növekszik a várható élettartam Európában, és egyre kisebb a különbség a nők és férfiak várható élettartama között. Magyarországon jelenleg a várható átlagélettartam 76 év születéskor, ami 4 évvel kevesebb az OECD-átlagnál, és az egyik legalacsonyabb az OECD-országok között – derül ki egy friss felmérésből.

A svéd férfiak és a spanyol nők élnek a legtovább

Az Eurostat adatai szerint európai viszonylatban a férfiak esetében Lettországban a legrövidebb a várható élettartam (67,6 év), míg Svédországban a leghosszabb (79,6 év). A nőknél Bulgária a sereghajtó 77 évvel, a legtovább pedig várhatóan a spanyol nők élnek (85,5 évet).

65 éves korban még várható élettartam Európában
Create your own infographics

A lakóhelytől az egyéb életkörülményeken át az életmódig számtalan tényező befolyásolhatja azt, hogy meddig élünk.

A nők Európában átlagosan 5,5 évvel élnek tovább, mint a férfiak.

A két nem között Litvániában a legnagyobb különbség (10,9 év), míg a legkisebb Hollandiában (3,5 év).

Ha egy férfi elérte a 65 éves életkort, a további várható élettartama 13,8 (Litvánia) és 19,7 év (Franciaország) között van, egy nő pedig várhatóan 17,6 (Bulgária) és 24 (Franciaország) közötti évet él még.

A magyar férfiak átlagosan 72, a nők 78 évig élnek

A KSH legfrissebb, 2015-ös adatai szerint

Magyarországon a férfiak születéskor várható átlagos élettartama 72,09 év, a nőké pedig 78,61.

A különbség itt is szemmel látható, a jó hír viszont az, hogy 2001 óta a férfiak születéskor várható átlagéletkora csaknem 4 évvel, a nőké pedig 2 évvel emelkedett.

Várható élettartam Magyarországon 2011-2015
Create line charts

A férfiak esetében a budapestiek élnek a legtovább (73,86 év),

ezt követi Győr-Moson-Sopron (73,58), illetve Pest megye (72,73 év). A nőknél Győr-Moson-Sopron áll a lista élén (79,7 év), majd Zala (79,61 év) és Budapest (79,6 év).

A születéskor várható élettartam emelkedése ugyan pozitív tendenciát mutat, de egyúttal okot is ad arra, hogy alaposabban átgondoljuk, milyen öregkort képzelünk el magunknak.

idős

„Érdemes tisztában lenni azzal, hogy itthon ma 4 dolgozóra 3 eltartott jut, néhány évtized múlva pedig várhatóan 4 dolgozónak már 6 főt kell eltartania. A nyugdíjminimum viszont jelenleg mindössze 28 500 forint” – mutatott rá Schaub Erika, a felmérést készítő Generali személybiztosítási igazgatója.

Pedig a nyugdíj után számíthatunk még jó néhány eltöltött életévre: a KSH 2013-as adatai szerint Magyarországon a 65 éves korban várható élettartam még 18,2 év a nőknél és 14,5 év a férfiaknál.