eur:
393.11
usd:
367.78
bux:
67042.09
2024. április 26. péntek Ervin

Mitől függ a boldogság?

A skandináv államokban a leginkább, Sierra Leonéban és Togóban a legkevésbé boldogok az emberek az első világszintű boldogságjelentés szerint, amely alapján Magyarország a 96. helyen áll a több mint 150 országot tömörítő összeállításban.

Az ENSZ-ben jelenleg is tanácskoznak a jólét újfajta, nem pusztán gazdasági tényezőket figyelembe vevő meghatározásáról, egy új gazdasági paradigmáról. "A GNP (bruttó nemzeti össztermék) önmagában nem szül boldogságot" - fogalmazott Jeffrey Sachs, a Columbia Egyetem neves közgazdásza, a World Happiness Report egyik szerkesztője.

Az ENSZ-tanácskozás idején nyilvánosságra hozott - 2005 és 2011 között készült felmérések alapján összeállított - jelentés szerint ugyan gazdag országok - Dánia, Norvégia, Finnország és Hollandia - vezetik a legboldogabb országok listáját, amelynek végén szegény államok - Togo, Benin, a Közép-afrikai Köztársaság és Sierra Leone - tanyáznak, vannak azonban tényezők, amelyek fontosabbak az anyagi jólétnél. A jelentés szerzői - Sachs mellett John Helliwell és Richard Layard - szerint ilyen a szociális háló ereje, a korrupció hiánya vagy a személyes szabadság foka.

Sachs úgy véli, a boldogság egy ország gazdasági teljesítményétől függetlenül elérhető. "Az Egyesült Államok egy főre jutó bruttó nemzeti összterméke a háromszorosára nőtt 1960 óta, a boldogságmutató azonban nem mozdult" - hangsúlyozta a közgazdász, aki szerint a gazdasági fejlődés olyan gondokhoz vezetett, mint az étkezési zavarok, az elhízás, a cukorbaj, a játékfüggőség, valamint a dohányzás számlájára írható betegségek.

A gazdasági növekedéssel hozható kapcsolatba Sachs véleménye alapján "a közösségek leépülése, a társadalmi bizalom csökkenése és a fokozódó szorongás".

A nemzetközi közösség a jelek szerint egyre elfogadóbb a bruttó hazai boldogság, mint mérőszám alkalmazásával, bár nem feltétlenül azzal a módszerrel, amelyet Bhután, az eldugott himalájai királyság alkalmaz.

Az ázsiai országnak tavaly nyáron sikerült elfogadtatnia az ENSZ közgyűlésével, hogy a hazai össztermék, a GDP, vagy a nemzeti össztermék, a GNP mellett ott lehessen a "népi összboldogság", a GNH-mutató is a nemzetközi összevetésekben az országok hivatalos fejlettségi mutatóinak tárházában.

A mutató - amellyel az ázsiai ország az anyagi jólét és a lelki béke egyensúlyát próbálja számszerűsíteni - használata ugyanakkor nem kötelező.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×