eur:
392.51
usd:
367.59
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Egyszerű, olcsó eszköz a koraszülések megelőzésére

Egy egyszerű, olcsó szilikonból készült gyűrű jelentősen csökkentheti a koraszülés kockázatát, amely sok esetben az újszülött életébe kerül, vagy egészségügyi problémákat okoz a későbbiekben - számol be a The Lancet című orvosi folyóirat.

Spanyol orvosok vezették a vizsgálatot, amelynek során a terhességük utolsó harmadában lévő nőknek helyeztek fel szilikonból készült speciális pesszáriumot.

A pesszáriumot úgy tervezték meg, hogy erősítse a megrövidült méhnyakat, így az képes legyen ellenállni a várandósság utolsó heteiben egyre növekvő tehernek. Ez az első olyan vizsgálat, amelyben az egyébként évtizedek óta alkalmazott megelőzési mód eredményességét randomizált klinikai próba keretében tesztelték.

Öt kórházban összesen 15 ezer nőt vontak be a tesztelésbe, akik valamennyien ultrahangos vizsgálaton estek át a 20. és a 23. terhességi hét között. Közülük 380-nál tapasztalták a méhnyak megrövidülését, ami a koraszülés egyik előjele. A várandós nőket véletlenszerűen osztották két csoportba, az egyik 190 fős csoport tagjai pesszáriumot kaptak, míg a másik csoportba került nők nem.

A pesszáriumos csoportban 12 újszülött jött világra a 34. terhességi hét előtt (6 százalék), míg a másik csoportba 51 (27 százalék). Káros mellékhatásokról nem számoltak be a pesszáriumot viselő nők.

"Egy pesszárium felhelyezése megfizethető eljárás, nem invazív, könnyű szükség szerint elhelyezni és levenni" - magyarázta Maria Goya, a barcelonai Vall d'Hebron Egyetemi Kórház nőgyógyásza.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×