eur:
393.31
usd:
367.84
bux:
67167.93
2024. április 26. péntek Ervin

A koraszülöttek közül a lányok túlélése jobb

A terhesség 28. hete előtt született babák közül nagyobb a túlélési esélye a lányoknak, mint a fiúknak - állapították meg tanulmányukban ausztrál kutatók.

A Pediatrics című orvosi folyóiratban közzétett dolgozathoz 2500-nál több koraszülött túlélési esélyét és egészségi állapotát követték nyomon.

A fiúcskák 23 százaléka már a kórházban meghalt, míg a lányoknál ez az arány 19 százalék volt. Az életben maradt babák közül a fiúk 20 százalékánál jelentkezett súlyos, funkcionális egészségügyi probléma a lányok 12 százalékához képest.

A különbség hátterében az Y-kromoszóma sérülékenyebb volta áll, de a fiúmagzatok agya is érzékenyebben reagál a sérülésekre, mint a lányoké, valamint szív- és érrendszeri válaszukban is jelentős eltérések vannak - magyarázta Alison Kent kutatásvezető, az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×