eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Miért nyeli be a bankkártyát az ATM -és mit lehet ilyenkor csinálni?

Bár nem túl gyakori jelenség, mégis bárkivel előfordulhat, hogy az ATM-be helyezett kártyáját az automata elnyeli. Ez természetesen nem történhet véletlenül, megvan az oka, miért nem kapjuk vissza a plasztikot. A Pénzcentrum utánajárt, milyen esetekben fordulhat ez elő, s ilyenkor mi a teendőnk.

A bankkártya elveszítése az egyik legbosszantóbb dolog: egyrészt a letiltása pénzbe kerül - dombornyomott kártya esetén több ezer forintba -, csakúgy, mint az új kártya igénylése, és az ráadásul nem is készül el egy-két nap alatt. Ha készpénzre van szükségünk, bankkártya nélkül ahhoz csak a bankfiókban tudunk hozzájutni, nyitvatartási időben, ráadásul jóval magasabb tranzakciós díjért, mintha automatából vennénk fel pénzt.

Talán kevesen tudják, hogy ha az ATM-ek nyelik el a bankkártyát, az olyan, mintha elveszítettük volna: ilyenkor is le kell ugyanis tiltani, és újat kell igényelni a legtöbb esetben.

Szerencsére attól azért nem kell tartanunk, hogy az automaták kényük, kedvük szerint elnyelik bankkártyánkat. A penzcentrum.hu megkérdezte a bankokat, milyen esetben fordulhat ez elő. Kártyabevonásra leggyakrabban valamilyen biztonsági okból kerül sor, amellyel az ügyfeleket próbálják védeni a bankok.

Pórul járhatunk például, ha több próbálkozásra is rossz PIN-kódot adunk meg. Az bankonként eltérő, hányszor téveszthetjük el büntetlenül PIN-kódunkat, legtöbb esetben háromszori tévesztés a megengedett. Akadnak természetesen olyan pénzintézetek is, amelyek többszöri PIN-tévesztés után aznapra nem engedélyeznek több tranzakciót a kártyával.

Abban az esetben is elnyelheti a kártyát az ATM, ha az le van tiltva, érvénytelen, vagy visszaélés gyanúja miatt felfüggesztették, de a meghibásodott, megrongálódott kártyát is bevonhatja az automata. Ezekben az esetekben authorizációs kérésre a kibocsátóbank úgynevezett "pick up" kódot küld, ami azt jelenti, hogy az ATM-nek be kell vonnia a kártyát.

A feledékeny ügyfelek is pórul járhatnak, mert biztonsági okokból akkor is elnyelheti kártyánkat az ATM, ha a tranzakció végén nem vesszük el a nyílásból. Erre általában 30 másodpercet ad az automata, amire hang-, illetve fényjelzéssel is felhívja figyelmünket.

Akkor is kénytelenek vagyunk megválni kártyánktól, ha az ATM-ben technikai meghibásodás történik: például ha az automata karbantartás alatt van, a tranzakció alatt hirtelen vonalszakadás lép fel (áramszünet, vagy az ATM meghibásodása miatt), vagy ha a kártyabirtokos nem a megfelelő nyílásba, vagy nem a nyíllal megfelelő irányban próbálja meg elhelyezi el a kártyát. Természetesen ilyen meglehetősen ritkán fordul elő.

Mi a teendő ilyenkor?

A legkézenfekvőbb megoldás, hogy magán az automatán feltüntetett bejelentő, segítségkérő számot tárcsázzuk, amit az ATM üzemeltetője fog felvenni, akinél panaszt tudunk tenni. Ha az ATM fiókban található, és még nyitva találjuk azt, mindenképp érdemes befáradni, és ott bejelenteni az esetet.

Ha nyitvatartási időn kívül adódik gond, a kibocsátó bank telefonos ügyfélszolgálatán általában éjjel-nappal bejelenthetjük az esetet. Fontos, hogy mindig a saját bankunkkal vegyük fel a kapcsolatot, mivel annak a hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy a bevont bankkártya visszaadható-e, vagy sem.

Több bank is azt a tanácsot adta, hogy tiltsuk le az elnyelt bankkártyát, mivel az ilyenkor mindenképp idegen kézbe kerül, vagyis ha ekkor visszaélnek vele, az a mi felelősségünk. Magyarországon ráadásul megszaporodtak az ATM-manipulációk, amelyekkel a bankkártyán lévő mágnescsík adatait, vagy az ATM leragasztásával az egész bankkártyát kísérlik meg illetéktelenek megszerezni, ezért is érdemes letiltani a kártyát, megakadályozandó az esetleges visszaéléseket.

Egyes bankok ugyanakkor a tiltás díjának felszámításakor mérlegelik a kártya elnyelésének körülményeit, és amennyiben az az ATM technikai hibája, akkor a kártya tiltásával, valamint pótlásával járó költséget a kártyabirtokos bejelentése alapján utólag jóváírja az ügyfél bankszámláján.

Vissza kapjuk-e a kártyát?

Annak eldöntése, hogy a bevont bankkártya visszaadható-e vagy sem, minden esetben az ATM által elnyelt bankkártyát kibocsátó bank hatáskörébe tartozik. A lejárt, vagy letiltott bankkártyák legtöbbször nem adhatóak vissza, persze ha visszakapnánk is, használni nem tudnánk őket.

Egyes bankoknál a saját kibocsátású, és saját ATM-nél elnyelt kártyát visszaadják a birtokosának, amennyiben a bevonást azonnal bejelenti a banknál, és nincs indoka a bankkártya "érvénytelenítésének", a használat blokkolásának.

Saját ATM-nél idegen bankkártya elnyelése esetén az elfogadó bank felveheti a kapcsolatot a kibocsátó bankkal, majd ha az utóbbi írásban engedélyezi a bankkártya visszaadását, a kártyabirtokos beazonosítását követően visszakaphatja az ügyfél. Azonban a legtöbb pénzintézet nem tesz mást, mint a kártya érvénytelenítése (kilyukasztása) után egyszerűen visszaküldi azt a kibocsátó banknak, amit ekkor értelemszerűen az ügyfél már nem kap meg.

Sok esetben az ATM üzemeltetését megbízott partner végzi, aki az elnyelt kártyát csak érvénytelenítve szállíthatja.

Mennyiből lesz új kártyánk?


A bankok gyakorlata eltért a tekintetben, hogy kártyaelnyelés után pótkártyát, vagy új kártyát bocsátanak az ügyfél rendelkezésére. Pótkártyát általában elveszett, ellopott, illetve technikailag alkalmatlan bankkártya helyett bocsát ki a bank, a pótolt bankkártya lejártai idejével megegyező időre.

A kártya pótlásának átfutási ideje általában megegyezik az új kártya gyártásának idejével, tekintettel arra, hogy ebben az esetben a bankok új kártyaszámot és PIN-kódot generálnak.

Az egyes bankok gyakorlatát megismerheti, ha a penzcentrum.hu-ra kattint!

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×