eur:
392.44
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Apasági teszt az állatkertben

Várhatóan "apasági vizsgálattal" kell majd eldönteni, melyik hím lehet az apja a Fővárosi Állat-és Növénykertben kedden született gorillakölyöknek.

Még az állatkerti szakemberek sem tudják biztosan, ki gorillakölyök apja. A gorillacsapatban ugyanis két hím van, és a gondozók megfigyelései szerint a N'Yaounda nevű anyaállat nem csak a harmincéves, Golo nevű vezérhímmel, hanem annak tízesztendős fiával, az ugyancsak ivarérett Ebobóval is párzott.

Ennek megfelelően egyáltalán nem biztos, hogy a csapat vezére az apa. Az apaság kérdésére az állatok viselkedésének megfigyelése sem ad kétséget kizáró választ, hiszen a csapaton belüli nézeteltérések során - ha szükséges - mindkét hím az anyaállat és a kölyök védelmére kel - mondta Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője.

Azt, hogy pontosan melyik hím a kicsi apja, várhatóan egy "apasági vizsgálat" keretében fogják tisztázni az állatkerti szakemberek. Ez azonban pillanatnyilag egyáltalán nem sürgős, hiszen ennek csak évek múlva lesz igazán jelentősége, amikor a most még alig pár napos apróságnak párt keresnek majd az európai állatkerti gorilla tenyészprogram keretében.

Hasonló helyzet egyébként más állatkertekben is előfordul, hiszen a gorillákat - biológiai igényeiknek megfelelően - mindenütt csapatban tartják, és nem ritka, hogy a csapaton belül több ivarérett hím is akad. Ugyanez volt a helyzet a budapesti csapat vezérhímje, Golo harminc évvel ezelőtti születésekor: a Stuttgarti Állatkertben ugyanis szintén több hím gorilla élt, ezért azt, hogy pontosan melyik állat is volt Golo apja, csak 2006-ban sikerült egy "apasági vizsgálat" keretében tisztázni.

A kicsi egyébként szépen fejlődik. Noha a gondozók öt nap elteltével sem látták szopni, ennek elsősorban az az oka, hogy az újszülött gorillák általában éjszaka táplálkoznak. Ugyanezt figyelték meg az előző három budapesti kölyöknél, és számos külföldi állatkertben is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×