eur:
387.1
usd:
356.21
bux:
68533.23
2024. május 17. péntek Paszkál

Használ a recesszió az egészségnek?

A gazdasági visszaesésről nem mondható ki, hogy minden szempontból rosszat jelent. Egyesült államokbeli kutatók például azt állítják: az egészségünk számára kifejezetten hasznos.

A Michigani Egyetem kutatói átvizsgálták a nagy gazdasági világválság korából rendelkezésre álló adatokat, a többi mellett a halálozási rátákat.

1929-ben, valamint a '30-as évek első felében, amikor a világgazdaság teljesítménye jelentősen, mintegy 14 százalékkal visszaesett, a munkanélküliségi ráta elérte a 22,9 százalékot.

A kutatók ugyanakkor az 1920 és 1940 közötti halálozási rátát vizsgálva megállapították, hogy a válság sújtotta években kevesebben haltak meg, mint máskor. A várható élettartam ezekben az években 8,8 évvel volt magasabb, mint korábban.

Az Egyesült Államokban 1921 és 1926 között a jelentős gazdasági felemelkedés ellenére a nem fehér férfi lakosság körében a várható élettartam 8,1 évvel csökkent, ezt a csökkenést azonban a vizsgált társadalmi csoport később behozta, éppen a válság alatt.

A tendencia ugyanígy megfigyelhető a nem fehér női lakosság körében is, bár ők "jobban jártak". Miközben a válság előtt, a növekedés éveiben 7,4 évvel csökkent körükben a várható élettartam, addig a válság alatt 8,2 évet nyertek.

A kutatók ebből levonták a következtetést: ha a gazdaság fellendülőben van, akkor a halálozási ráta is növekszik, miközben recesszió idején később halnak meg az emberek. Ennek okára is fény derült: a vizsgált időszakban az esetek kétharmadában szív- és érrendszeri betegség, rák, influenza, tuberkolózis, autóbaleset vagy öngyilkosság vezetett a halálhoz.

Az ezen betegségeket vagy halálokokat kiváltó tényezők azonban rosszabb gazdasági viszonyok között kevésbé érvényesülnek. Ez alól egyedül az öngyilkosság kivétel, de mivel ez összességében a halálozások két százalékára volt jellemző, ezért érdemben nem változtatott a statisztikán.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Győztek a civilek Győrben, nem épülhet akkumulátorgyár a kertvárosban

Győztek a civilek Győrben, nem épülhet akkumulátorgyár a kertvárosban

Több helyi civil szervezet két éve tartó tiltakozása után Dézsi Csaba András, Győr polgármestere bejelentette, hogy a Győrszentiván melletti ipari park (GIPZ) besorolása megváltozik. Ez azt jelenti, hogy a lakók szerint veszélyes, hangos ipari park helyett egy normál besorolású gazdasági terület épülhet csak mellettük a szomszédban. Pintér Bence, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje szerint ez óriási siker a szentiváni civileknek, akik két éve tiltakoznak a GIPZ besorolás ellen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×