Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hogyan védekezhetünk a nagy melegben?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nagy meleg és az erős UV-B sugárzás miatt a kora délutáni órákban mindenki többet legyen zárt helyen, mint a napon - mondta az InfoRádió által megkérdezett bőrgyógyász-onkológus. Wikonkál Norbert hozzátette: aki mégis strandon lenne a kritikus időszakban, az használjon sapkát és naptejet.

A leghatásosabb védekezés a nagy meleg és az erős UV-B sugárzás miatt, ha 11 és 15 óra között zárt helyen tartózkodunk - tanácsolta Wikonkál Norbert bőrgyógyász-onkológus.

A Semmelweis Egyetem docense kiemelte: aki mégis ilyenkor kíván strandra menni, az húzódjon árnyékba, de ez is csak 15-20 százalékkal csökkenti az UV-hatás mennyiségét. Emellett fontos, hogy viseljen sapkát és használjon naptejet - tette hozzá.

Wikonkál Norbert hangsúlyozta azt is, hogy fürdőzés után nem szabad a napon megszárítkozni, hanem árnyékba kell vonulni, ott is meg lehet száradni anélkül, hogy megégne valaki.

A bőrgyógyász-onkológus szerint a gyerekek védelme kiemelten fontos, ugyanis kutatások igazolták, hogy a 18 éves kor alatt elszenvedett napégés jelentősen, akár sokszorosára növelhetik a bőrrák későbbi kialakulásának esélyét. Azt tanácsolta, hogy az 1 éves kor alatti gyerekeket direkt napfény ne érje, míg a nagyobbakat speciálisan a gyerekeknek szánt naptejjel kenjék be.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ