eur:
393.23
usd:
367.93
bux:
67044.93
2024. április 26. péntek Ervin

Hogyan védekezhetünk a nagy melegben?

A nagy meleg és az erős UV-B sugárzás miatt a kora délutáni órákban mindenki többet legyen zárt helyen, mint a napon - mondta az InfoRádió által megkérdezett bőrgyógyász-onkológus. Wikonkál Norbert hozzátette: aki mégis strandon lenne a kritikus időszakban, az használjon sapkát és naptejet.

A leghatásosabb védekezés a nagy meleg és az erős UV-B sugárzás miatt, ha 11 és 15 óra között zárt helyen tartózkodunk - tanácsolta Wikonkál Norbert bőrgyógyász-onkológus.

A Semmelweis Egyetem docense kiemelte: aki mégis ilyenkor kíván strandra menni, az húzódjon árnyékba, de ez is csak 15-20 százalékkal csökkenti az UV-hatás mennyiségét. Emellett fontos, hogy viseljen sapkát és használjon naptejet - tette hozzá.

Wikonkál Norbert hangsúlyozta azt is, hogy fürdőzés után nem szabad a napon megszárítkozni, hanem árnyékba kell vonulni, ott is meg lehet száradni anélkül, hogy megégne valaki.

A bőrgyógyász-onkológus szerint a gyerekek védelme kiemelten fontos, ugyanis kutatások igazolták, hogy a 18 éves kor alatt elszenvedett napégés jelentősen, akár sokszorosára növelhetik a bőrrák későbbi kialakulásának esélyét. Azt tanácsolta, hogy az 1 éves kor alatti gyerekeket direkt napfény ne érje, míg a nagyobbakat speciálisan a gyerekeknek szánt naptejjel kenjék be.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ultimátumot kapott a TikTok – Mégis miért?

Ultimátumot kapott a TikTok – Mégis miért?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében a Tiktok anyacége és az amerikai kormány csörtéjéről volt szó, amelynek a vége akár az is lehet, hogy a platformot betilthatják a tengerentúlon. Vendégünk volt Keleti Arthur, kibertitok jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) alapítója. A második blokkban a friss munkaerőpiaci adatokat elemeztük Hornyák Józseffel, a Portfiolio makrogazdasági elemzőjével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×