eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ki fizeti a nyugdíjat? Minden 6. ember 65 éven felüli lesz 2050-re

Megháromszorozódik a 65 éven felüli népesség a Földön az évszázad közepére; addigra minden hatodik ember lesz legalább ennyi idős. A fejlett országoknak addigra ki kell találniuk valamit, hogy össze ne omoljon a nyugdíjrendszer.

A csökkenő születési szám és az egészségügyi ellátás fejlődése következtében folyamatosan nő világszerte az idősek száma: a leggyorsabban szaporodó korcsoport tagjainak száma már ma eléri a 6,8 milliárdos népesség nyolc százalékát.

A legerőteljesebb növekedés azonban még előttünk áll - figyelmeztetnek demográfusok. Hiszen hamarosan nyugdíjba mennek a 2. világháború háború után született baby boom és a kínai vörös gárdista generáció tagjai.

A leggyorsabb ütemben Németország, Olaszország, Japán és Monaco népessége öregszik; ezekben az országokban a lakosság legalább 20 százaléka 65 éves vagy idősebb. Az Egyesült Államokban a 65 évesnél idősebbek aránya ma 13 százalék, de az évszázad közepére a számuk megduplázódik, és eléri a 88,5 milliót.

A társadalom elöregedése már a 2020-as években súlyos gazdasági, majd ennek nyomán politikai válságot okoz majd a fejlett világban - jósolja Richard Jackson, a washingtoni központú Center for Strategic and International Studies Global Aging Initiative programjának igazgatója.

Nem lesznek jobb helyzetben a feltörekvő országok, például Kína sem, amelyet a szakértő szerint valóságos "humanitárius öregedési válság" fenyeget. Az ázsiai országban jelenleg 16 idős jut száz munkavállalóra, ez az arány azonban megduplázódik 2025-re, majd ismét 2050-re - részben az "egy gyermek politika" miatt.

Ha nem lesz addigra működésképes egy teljesen új szociális rendszer, akkor több millió idős kínai zuhan mélyszegénységbe, ami zavargásokhoz vezethet.

Az amerikai statisztikai hivatal sokkoló előrejelzései:

- 2050-ben Afrika lakosainak csupán az öt százaléka lesz 65 évesnél idősebb a magas termékenységi mutatók és a nagyarányú AIDS-fertőzöttség miatt. Ugandában például az átlagéletkor 15 év.

- 2050-ben a Föld népessége 9,3 milliárd lesz, és közülük 1,53 milliárd ember, vagyis a lakosság 16 százaléka lesz 65 évesnél idősebb.

- Európa marad a legöregebb földrész, ahol a népesség 29 százaléka lesz 65 évesnél idősebb 2050-ben.

- Latin-Amerikában, amely a magas termékenységi mutatókról híres, és ahol a 19 évesnél fiatalabbak és a 65 évesnél idősebbek aránya ma 5:1, szintén megváltozik a helyzet, bár nem lesz annyira tragikus: 2050-ben a idősek teszik majd ki a népesség 18 százalékát - szemben a fiatalok 25-ével.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×