eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A nő gyűjtöget, a férfi vadászik - az internetes társkeresés szociológiája

Magyarországon legalább 1-1,2 millióan próbálták ki az internetes társkeresést. Az országban mintegy másfélmillió egyedülálló, 70 év alatti felnőtt él, akik potenciálisan párkeresőnek tekinthetők, többségük tehát ma már az interneten (is) keresi partnerét. A "mackós alkatú" férfiak keresettek a neten, a molett hölgyek kevésbé.

Az internetes társkeresés ma már Magyarországon is általános módja az ismerkedésnek - derül ki a Randivonal társkeresési szokásokról és trendekről készített elemzéséből.

A Randivonal 1998-ban jött létre, így a legrégebbi internetes társkereső szolgáltatásnak számít az országban. Fennállása óta több mint 700 ezren regisztráltak a weboldalon.

A honlap regisztráltjainak számából és az online társkereső szolgáltatások piaci erősorrendjéből következtettek arra az elemzést végzők, hogy Magyarországon legalább 1-1,2 millióan próbálták ki ezt a módszert. Tekintettel arra, hogy az országban mintegy másfélmillió egyedülálló, 70 év alatti felnőtt él, akik potenciálisan párkeresőnek tekinthetők, kimondható, hogy többségük ma már az interneten (is) keresi partnerét.

A párkereső honlap elemzéséből kiderül, hogy az internetes párkeresés nem a legfiatalabb korosztályra jellemző: a Randivonalon regisztráltak átlagéletkora 36 év, közülük több mint negyedmillióan 40 éven felüliek. A netes társkeresés elsősorban a felsőfokú végzettséggel rendelkező 25-49 éves városlakók körében tekinthető általánosnak, közülük minden harmadik keresett már partnert a világhálón.

Ma már nem jellemző, hogy az online társkeresés pusztán virtuális elfoglaltságot jelent: a férfiak 62, a nők 70 százaléka az internetes ismerkedés után valóban találkozik is valamelyik levelezőpartnerével.

Azonban az online társkeresés sem jelent azonnali sikert: a tipikus netes párkereső 18 emberrel levelezik, közülük néggyel randevúzik, mielőtt megtalálja az igazit. A sikeres párkeresők fele 2-5 randi után találta meg a párját, 16 százalékuk hatnál több emberrel találkozott levelezőpartnerei közül, 5 százalékuk pedig több mint hússzal. A válaszadók mindössze 30 százaléka nyilatkozta: egyetlen randevú elég volt ahhoz, hogy új társra találjon.

Mára végképp megdőlt az az egykori trend, amikor sok férfi próbált partnert találni néhány női felhasználó között: a Randivonalon regisztráltak 44 százaléka nő.

Érdekes, hogy az elváltak mindkét nem esetében nagyobb arányban mondták azt, hogy megtalálták párjukat az interneten, mint a nőtlenek vagy hajadonok, - ennek valószínűleg az az oka, hogy ebben a körben nagyobb arányban keresnek hosszú távú stabil kapcsolatot.

Meglepő adat, hogy a férfiak esetében kifejezetten előnyt jelent a párkeresésben, ha gyermekük is van. Miközben a gyermekes és gyermektelen nők esetében nincs érdemi különbség a párkeresés sikerében, a gyermekes apukák az átlagosnál nagyobb arányban nyilatkoztak úgy regisztrációjuk megszűntetése után, hogy az interneten megtalálták párjukat.

Hasonlóan érdekes eredmény, hogy a férfiak esetében a mackós alkat is előnyt jelent. A kicsit nagyobb termetű urak közül több mint kétszer annyian mondták, hogy végül megtalálták a párjukat, mint a magukat átlagosnak meghatározók. A hölgyek esetében azonban fordított a helyzet: a molettek kisebb eséllyel találnak párt, mint a vékony vagy sportos alkatúak.

Elnézőbbek a hölgyek a dohányzás tekintetében is. Miközben a nők esetében kifejezetten hátrányt jelent a párkeresés során a dohányzás, a dohányos és nemdohányzó férfiak közel egyenlő arányban számoltak be arról, hogy megtalálták a párjukat. Az alkoholfogyasztás egyik nem esetében sem számít pozitívumnak.

Az elemzés érdekes eredménye: miközben a férfiaknál a felsővezetők és a középvezetők számítanak leginkább sikeres párkeresőnek, a nőknél már egyáltalán nem jelent előnyt a vezető beosztás, közülük a háztartásbeliek és a diákok számoltak be az átlagosnál nagyobb arányban arról, hogy megtalálták társukat.

Van, amiben nem sok változás történt az évek során: a nők inkább gyűjtögető, a férfiak pedig vadászó stratégiát alkalmaznak az internetes randivonalon. A hölgyek inkább a sok adatot tartalmazó, részletesen kitöltött profilokat böngészik, és többszörösen megszűrik a találatokat, tehát az anonimitásukat megtartva a lehető legtöbbet igyekeznek megtudni a potenciális partnerekről. A férfiaknak fontosabb, hogy minden adatlaphoz tartozzon fénykép, és sok felhasználó közül lehessen válogatni, akiket aztán "próba-szerencse alapon" megpróbálnak egyszerre becserkészni.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×