Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A hódítás titka: mosoly és szembenézés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ha vonzóbb szeretne lenni, mosolyogjon és nézzen bele az illető szemébe - fogalmazható meg tanácsként egy új kutatás eredménye. A kísérletek szerint a két tényező együtt akár nyolcszorosára is növelheti az ember vonzerejét.

Az Edinburgh-i és Stirlingi Egyetem kutatói olyan arcképeket mutattak a kísérletben résztvevőknek, amelyek vonásait számítógéppel fokozatosan megváltoztatták, egészen pontosan a tekintet irányát és az arckifejezést variálták.

Az eredmények szerint a szemlélőre irányuló tekintet vonzóbb, mint a másfelé néző, különösen ha mindkettőhöz mosolygós arckifejezés társul. (Utóbbi jellemző másik végpontja a mérges, felháborodott tekintet volt.) A különbség akár nyolcszoros is lehet.

Bár ez a hatás az azonos nemű szemlélőknél is megfigyelhető volt, az ellentétes nemű megfigyelőnél sokkal erőteljesebbnek bizonyult.

"Az emberek különösen azokat az arcokat kedvelik, amelyekből az látszik, hogy az illető kedveli őket. Ez mutatja, hogy a vonzerő nem csupán szépség kérdése" - jelentette ki a tanulmány társszerzője, Claire Conway.

A kísérletnek helyet adó kutatóműhely vezetője szerint a jelenség háttere az, hogy tudat alatt olyan ellentétes nemű emberekkel igyekszünk kapcsolatot teremteni, akik valószínűleg pozitívan reagálnak a közeledésünkre.

"Ha bemész egy bárba, és ott ül egy vonzó nő, aki nem törődik veled, és a sarokban ülő Brad Pittet bámulja, valószínűleg nem hívod meg egy italra. Ha azonban belépéskor rád mosolyog, akkor igen. De ne mondják meg a feleségemnek, hogy ezt én mondtam" - jelentette ki Ben Jones, akinek neje, Lise DeBruine társszerzője a mostani tanulmánynak.