INFORÁDIÓ
2021. március 8. hétfő
Zoltán

etológia

2020.10.05. 19:03

Másképp látják egymást a kutyák és az emberek

Kutyák és emberek vizuálisinformáció-feldolgozását vizsgálták közös kísérletükben magyar és mexikói tudósok. Kiderült, hogy a két fajnál nem ugyanazok a képek hozzák működésbe ugyanazt az agyi területet, hanem a fajtársak látványa, tehát amikor kutya kutyát, ember pedig embert lát. Korábban úgy gondolták, a kutyák a kutyaarcokra érzékenyek, de az új tapasztalatok szerint a fajtársra van megkülönböztetett érzékenységük, az embernél viszont az arc- és nem a fajtárs-preferencia az elsődleges.
2020.05.09. 08:55

Kutyamatuzsálemek különleges génjeit vizsgálták az ELTE kutatói

Az ELTE Etológia Tanszékének munkatársai legújabb kutatásukban matuzsálemi, 22 és 27 éves kort megélt kutyákat vizsgálva olyan génváltozatokat azonosítottak, amelyek az eddigi ismeretek szerint nem fordulnak elő átlagos élethosszú kutyákban.
2017.06.29. 07:10

A farkasok is lehetnek az emberek barátai

Sikerült kimutatniuk az ELTE kutatóinak, hogy már a kutyák őse, a farkas is képes emberekkel személyes kapcsolatot kialakítani, amely felnőtt korban is megfigyelhető. A kutatás eredményei szerint a különbségek abból eredeztethetők, hogy a kutyák egész életükben az emberrel függő viszonyban maradnak, míg a farkasok 16 hetes korban már sokkal önállóbbak, így az egyedüllét számunkra nem jár akkora szorongással.
2017.01.11. 17:06

Ürülékükkel interneteznek az orrszarvúak

Az orrszarvúak ürülékükben jelzik nemüket, korukat és párzásra való hajlandóságukat - derítették ki dél-afrikai és német kutatók, akik szerint az orrszarvúak így ürülékkupacaikat egyenesen "közösségi hálóként" használhatják.
2016.09.08. 12:16

Kitől félnek a kutyák? Magyar kutatók megmondják

A kutyák az átélt fenyegetettség mértékének függvényében manipulálják a testméretükről szóló hanginformációt az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) etológusai szerint, akik a rangos Animal Cognition szaklapban megjelent tanulmányukban elsőként bizonyították kísérletekkel azt is, hogy a kutyák többnyire jobban félnek a férfiaktól, mint a nőktől.
2016.04.04. 11:48

Hogyan öregednek a kutyák? - etológusok az Arénában

A kutyák öregedésének vizsgálata közben az állatok fizikai mutatóit és környezetét is elemzik majd – mondták az InfoRádió Aréna című műsorának etológus vendégei. A programba önként jelentkezhetnek a kutyák gazdái.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018