INFORÁDIÓ
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén

bolyky orsolya

országos kriminológiai intézet

dunakeszi

családirtás

kriminológus

Rendőrök és a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei dolgoznak 2021. szeptember 13-ra virradóan egy dunakeszi családi ház előtt, ahol lőfegyverrel lelőtte volt anyósát, párját és közös gyermeküket egy férfi, mindhárman életüket vesztették. A bejelentést követően a Pest megyei rendőrök és a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei nagy erőkkel a helyszínre vonultak, azonban az 54 éves elkövető - még a rendőrök kiérkezése előtt - magával is végzett - közölte a police.hu honlapon a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Kriminológus a dunakeszi tragédiáról: aki végez a hozzá legközelebb állókkal, az eltervezi

Infostart / InfoRádió - Rezsek Győző

Az ilyen tettet elkövető emberek általában idősebbek, soha nem volt dolguk a törvénnyel, nem isznak, nem kábítószereznek. Ezt mutatják a vizsgálatok. Az InfoRádió az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezető helyettesét kérdezte a dunakeszi hármas gyilkosság kapcsán.

Bolyky Orsolya azzal kapcsolatban nem tudott pontos válasszal szolgálni, hogy az úgymond „családirtás” és hasonló típusú cselekmények milyen arányban végződnek az elkövető öngyilkosságával, de mindenképp gyakorta.

A kriminológus elmondása szerint

a szakirodalom két csoportja osztja az elkövetőket: pszichotikusokra és nem pszichotikusokra.

Előbbiek olyan mentális betegségben szenvednek, esetleg olyan mentális állapotban vannak, ami ellehetetleníti a valóság észlelését, ezáltal gyakorlatilag egy téves eszmében, ettől vezérelve követik el a cselekményüket, lásd skizofrén élkövetők. Míg a nem pszichotikus elkövetők esetében tipikusan valamilyen egzisztenciális bizonytalanság, elkeseredettség és kilátástalanság áll a háttérben.

A szakértő arra is kitért, hogy a pszichotikus elkövetésnek sokszor van előjele, amit ugyan a környezet észlel, de általában nem vesz komolyan, nem tulajdonít nagy jelentőséget ezeknek. Azoknál, akik esetében nem valamilyen betegség húzódik meg a háttérben, az előjelek jellemzően a zaklatás bűncselekményéhez állnak közel, akár meg is valósítják azt. „Azért ezeknél az elkövetőknél is

legtöbb esetben megjelenik valamilyen mentális zavar, akár depresszió, akár ennek valamilyen változata, valamilyen hangulatzavar”

– emelte ki.

Természetesen az, hogy mi játszódik le az elkövetők fejében a kiterjesztett öngyilkosságoknál, kizárólag akkor tárható föl, ha az elkövető túléli a saját öngyilkosságát, tehát amikor ez kísérleti szakaszban marad – tette hozzá Bolyky Orsolya. – Az a jellemző, hogy

a cselekményeiket eltervezik, és nem hirtelen indíttatásból követik el.

Az öngyilkosságot elkövetők – nemtől függetlenül – gyakorta idősebbek, mint az emberölést általában elkövetők, rendszerint büntetlen előéletűek, és nem igazán jellemző rájuk sem az alkohol-, sem a kábítószer-fogyasztás – még az elkövetés időpontjában sem. „Ilyen értelemben tiszta fejjel követik el a cselekményt; az más kérdés, hogy pszichésen milyen tudatállapotban vannak” – fogalmazott az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezető helyettese.

Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Kapcsolódó hang

Kriminológus a dunakeszi tragédiáról: aki végez a hozzá legközelebb állókkal, az eltervezi
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018