eur:
393.1
usd:
366.89
bux:
66823.53
2024. április 26. péntek Ervin

Ahol napi egy tonnányi drogot csempésznek!

Vizsgálatot rendelt el a perui védelmi miniszter a fegyveres erők drogkereskedelemben való érintettségének kivizsgálására, miután állítólag a hadsereg szemet hunyt afelett, hogy csempészek napi egy tonnányi kokaint juttattak ki az országból kisrepülőgépeken.

Perui ügyészségi és rendőrségi források, valamint volt katonatisztek és az amerikai kábítószerellenes hatóságok jelenlegi és korábbi ügynökei szerint a perui fegyveres erők nem tettek semmit az Apurimac, Ene és Mantaro folyók völgyeiből kiinduló "légihíd" ellen, amelynek zavartalan működése miatt az ország 2012-ben - Kolumbiát is megelőzve - a világ legnagyobb kokainexportőrévé vált. A csempészet gyakran a katonák "orra előtt" zajlott.

A rendőrség szerint a folyóvölgyekből Bolíviába induló gépek egyenként nagyjából 7 millió dollár értékű rakományt szállítanak, és általában naponta négyszer fordulnak, a visszautakon készpénzt hozva Peruba.

Bár a kábítószer-kereskedelem az utóbbi időben olyan nyíltan folyt, hogy a perui törvényhozás augusztusban engedélyezte a csempészéssel gyanúsított egymotoros repülőgépek lelövését, a szállítmányokat gyakran katonai bázisoktól alig néhány perces légi útra található helyszíneken veszik fel a gépek a nemhogy reptéri infrastruktúrával, de még utakkal is alig rendelkező térségben. A kormány pedig ismeretlen okokból elvetette azt a tavaly novemberben közölt tervet, hogy radarrendszert telepítsenek a térségbe a csempészgépek azonosítása érdekében - írta riportjában az AP amerikai hírügynökség.

A hírügynökségnek Wilson Barrantes, egy volt perui tábornok azt mondta, a fegyveres erőket megbízni a csempészet lefülelésével "olyan, mintha kóbor kutyákra bíznánk egy tál marhahús őrzését". Egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó pilóta állítása szerint a katonaság repülőutanként 10 ezer dollár kenőpénzt kér a csempészektől.

Ivan Vega, a térségben folyó katonai műveletekért is felelős védelmiminiszter-helyettes viszont azt mondta, ügyelnek a korrupcióra, de tudomása szerint egyetlen katonatiszt ellen sem folyik eljárás.

Mindazonáltal a védelmi tárca helyi idő szerint szerdán közölte, hogy ki fogják vizsálni a korrupcióról szóló beszámolókat.

Az Apurimac, Ene és Mantaro folyók völgyében kilenc éve rendkívüli állapot van érvényben a Fényes Ösvény nevű maoista felkelőszervezet által folytatott gerillaháború miatt, bár az egyebek mellett drogcsempészettel is foglalkozó csoportnak becslések szerint mára csupán néhány tucat fegyverese maradt. A kormány szerint a kokainkereskedelem elleni szigorú fellépés esetén sokan csatlakoznának a felkelőkhöz, és a konfliktus ismételt kiéleződne.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×