eur:
388.72
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Kilencven évesen válhat apává George

Végre mégis apa lehet magányos George, fajának utolsó példánya: 90 éves óriásteknős kifutójában néhány tojást találtak gondozói.

A galápagosi óriásteknős, George hatalmas meglepetéssel szolgált: kifutójában öt tojásra bukkantak a gondozói, ám egyelőre nem lehet tudni, hogy azok megtermékenyítettek-e. Az állat most körülbelül kilencvenéves, ereje teljében van, ám csak tavaly mutatott először érdeklődést a nőstények iránt.

Az 1920-as években világra jött George Pinta szigetéről származik, és valószínűleg faja, a Geochelone abingdoni utolsó képviselője, bár találtak már a génállományát felerészben osztó példányokat is.

A kutatók 1993 óta próbálják rávenni George-ot a párzásra, két nősténnyel is összeköltöztették, utódai mégsem születtek. Igaz ugyan, hogy a nőstények nem az ő fajához tartoztak.

A Galápagos Nemzeti Parkban most talált tojásokat a gondozók inkubátorba tették. Most hosszú várakozás következik: a következő 120 napban derül ki, apa lett-e George.

Az óriásteknős-populáció számának csökkenése a Pinta-szigeten minden bizonnyal a XVIII-XIX. századi, csendes-óceáni bálnavadászat miatt indult meg.

A hajósok útjuk során szívesebben ejtették el a nőstény teknősöket, amelyeket maguk fogyasztottak el, mert kisebbek, így könnyebben tárolhatók voltak, és elkapni is könnyebb volt őket, amikor a partra vándoroltak, hogy lerakják tojásaikat, így a XX. század végére már csak hím teknősök maradtak Pintán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×