eur:
387.16
usd:
356.31
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Megéli-e szabadlábra helyezését a nagy vonatrabló?

Nyolcvanadik születésnapja előtt szabad ember lesz Ronnie Biggs, minden idők leghíresebb vonatrablója. Kérdés, hogy a férfi életben lesz-e még, ugyanis három agyvérzésen és két szívrohamon van túl.

Júliusban döntenek Ronnie Biggs, az 1963-as nagy vonatrablás egyik elkövetőjének feltételes szabadlábra helyezéséről, de rendőrségi források szerint a meghallgatás csak formalitás lesz, és az idős férfi elhagyhatja a börtönt.

Jogi tanácsadója, Giovanni Di Stefano a dokumentumokban arra hivatkozva kéri a szabadlábra helyezést, hogy Biggs büntetése harmadát már letöltötte.

Rokonai szerint azonban a nagy vonatrabló annyira gyenge, hogy kérdés, egyáltalán élni fog-e még a nyáron. Ronnie Biggset hétfőn vitték vissza a norwich-i börtönbe, miután tüdőgyulladással napokig kórházban kezelték. Fia, Michael akkor azt mondta: súlyos az állapota. "Volt már három agyvérzése, két szívrohama, és még bőrrákja is az elmúlt években, ezért a szervezete eléggé megviselt. Nem tud már beszélni, olvasni, írni, nem képes önállóan enni és inni" - tette hozzá.

Michael Biggs már régóta küzd apja szabadlábra helyezéséért. Szerinte, ha apja pedofil vagy egy terrorista lenne, már rég kiengedték volna.

A nagy vonatrablás

Egy 15 tagú banda, amelynek vezetője Ronnie Biggs volt, 1963. augusztus 8-án követte el a kriminalisztika egyik legnagyobb bűncselekményét: megtámadták a London-Glasgow útvonalon közlekedő vonatot, és 2,6 millió fontot (mai értékén 12 milliárd forintot) zsákmányoltak. Lövés ugyan nem dördült az újkori brit kriminalisztika leghíresebb bűncselekményében, de Jack Millst, a postavonat vezetőjét nyomorékká verték.

A rendőrök hamar letartóztatták a banda tagjait, és a bíróság összesen 300 év börtönbüntetést szabott ki rájuk. Ronnie Biggs 30 évet kapott a rablásért, de 15 hónap után megszökött a londoni Wandsworth börtönből, és kalandos életével vált legendává. Plasztikai műtéten esett át, majd hamis útlevéllel Spanyolországban, Ausztráliában, végül Brazíliában telepedett le.

A két ország között nem volt kiadatási egyezmény, és Biggsnek gyermeke is született, márpedig a brazil törvények egyenesen tiltják a kiskorúakat nevelő gyanúsítottak kiszolgáltatását külföldi államoknak.

A legendák szerint a sikertelen jogi próbálkozások után egy ízben, titokzatos körülmények közepette, még a rabló elrablásával is megpróbálkoztak, de a máig ismeretlen kilétű zsoldosok csak Barbadosig jutottak vele, ahonnan megint meglépett.

A férfi 71 éves korában, 2001-ben tért vissza Nagy-Britanniába, hogy folytassa börtönbüntetésének letöltését.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×