eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egy kis mozgás segíthet a csokifüggőkön

Naponta negyedórányi sétával leküzdhető az ételek utáni sóvárgás - állítják brit kutatók, akik szerint a módszer a dohányosoknak és a kábítószerfüggőknek is segíthet. Ennyire egyszerű lenne?

Csökkenti a dohányosok cigaretta utáni vágyát egy rövid séta - állítják az Exeter Egyetem munkatársai, akik szerint a módszer azoknak is segíthet, akik a csokoládéért vannak oda.

Adrian Taylor, a kutatás vezetője elmondta: a szakértők szerint az étel- és drogfüggőség hasonlóan jelenik meg az agyban, lehetséges tehát, hogy a módszerek, amelyek az egyikre hatással vannak, segíthetnek a másikon is.

A mozgás hat az agyban felszabaduló kémiai anyagokra, ami jó hír lehet az olyan emberek számára, akik sóvárognak a cukros nassolnivalók után, de fogyni szeretnének - magyarázta a professzor.

A kutatócsoport 25 rendszeres csokoládéfogyasztót kért meg, hogy miután három napig nem ettek az édességből, sétáljanak vagy pihenjenek 15-15 percet. Aztán olyan dolgokat kellett tenniük, amelyek során általában úgy érzik: muszáj enniük egy kis kakaós nyalánkságot, például ki kellett nyitniuk egy csoki papírját vagy valamilyen elgondolkodtató feladatot kellett megoldaniuk. A testmozgás során a résztvevők kevésbé kívánták a csokoládét, mint azok, akik pihentek, sőt, a hatás tíz perccel később is megmaradt.

Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a nők 97, a férfiaknak pedig 68 százaléka tapasztal bizonyos, általában kalóriadús, zsíros vagy cukros ételek, leggyakrabban csokoládé utáni sóvárgást. A csoki egyes összetevői javíthatják a hangulatot, így fogyasztása szokássá válhat, főleg stressz hatása alatt vagy pihenés idején.

Taylor professzor szerint az is segíthet a csoki utáni sóvárgás enyhítésében, ha tudatosítjuk magunkban, mi váltja ki bennünk az érzést. A szakértő azt javasolja, ilyenkor inkább mozogjunk néhány percet, mert ez éppen úgy feldobhatja a hangulatunkat, mint egy szelet édesség.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×