eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

"Drága Hitler úr!" - levelek a diktátorhoz

Adolf Hitler készen állt tovább gondozni egy hatalmas pálmafát egy idős rajongója halála után, viszont nem volt hajlandó saját arcképével díszített zsebkendőbe fújni az orrát. Mindezekre azokból a levelekből derült fény, melyeket rajongói írtak a náci diktátornak, és melyekből most jelenik meg könyv.

"Levelek Hitlerhez: egy nép ír a Führerének" címmel jelenik meg válogatás az Adolf Hitlernek írt levelekből és az arra adott válaszokból. A dokumentumok húsz évet ölelnek fel, hiszen az első levél 1925-ben, míg az utolsó napokkal a náci diktátor halála előtt, 1945-ben íródott.

A több tízezer levelet a Németországot megszálló szovjet csapatok katonái találták meg a Führer Berlinben, a bajor Alpokban fekvő "Sasfészekben" és a Münchenben lévő rezidenciáin. A leveleket a háború után a Szovjetunióba szállították, most pedig könyv jelenik

Hálátlan bajorok

Az első levelek 1925-ben, azaz nyolc évvel a náci párt hatalomra kerülése előtt keletkeztek. Az erfurti Fritz Vogel például arról írt Adolf Hitlernek, hogy véleménye szerint a bajorok nem eléggé hálásak szeretett vezérének.

"Az ember meglepődik, hogy a kelletlen és hálátlan Bajorországban milyen gyakran ellátogat. Jobb lenne, ha a találkozókat Bajorországon kívül tartaná, hogy a mozgalom erős és nagy legyen. De mindenek előtt azt tanácsolom, hogy szerezze meg a német állampolgárságot" - írta az osztrák születésű Adolf Hitlernek Fritz Vogel.

Hitler és a pálmafa

Egy évvel később, 1926-ban a náci párt vezérének teljesen más típusú levelet hozott a posta Dr. Reinhardt Niedermeyer ügyvédtől: "Engem bíztak meg a müncheni Margarete Meindl asszony hagyatékának kezelésével. Nagyra becsülte az Ön politikai erőfeszítéseit, kevéssel halála előtt arra kért: tudakoljam meg, elfogadná-e a lakásában nevelt hatalmas pálmát".

Az általában Hitler nevében válaszoló Rudolf Hess azt felelte: "Hitler úr nagy örömmel fogadja el a pálmát. Kérem, szervezze meg az ideszállítását".

A berlini Troeltzsch asszony egyenesen ajándékot küldött Führerének: három selyem zsebkendőt, melyekbe belehímezte Hitler arcképét. Elutasító választ kapott: "nem kapott engedélyt arra, hogy Hitler úr arcképével ellátott zsebkendőket küldjön".

A Troeltzsch asszonyhoz hasonló hölgyeket egyébként a későbbiekben a Gestapo megfigyelése alá vonták, mivel Hitler attól tartott, hogy a körülötte kialakuló személyi kultusz alááshatja a birodalomban élő családok életét.
"Adolf Hitlert akarjuk diktátornak"

Ahogy nőtt Hitler politikai befolyása, úgy szaporodtak meg a levelek is, olyannyira, hogy hamarosan Berlinben és Münchenben is külön részleget kellett létrehozni azok kezelésére.

Egy nappal az 1932. áprilisi választások után (melyből a náci párt megkerülhetetlen politikai erőként kerül ki) a sziléziai Peter Beck a következő levelet küldi Adolf Hitlernek: "Nem akarunk többet kormányt, Adolf Hitlert akarjuk vezetőnek, diktátornak. Mi, nemzetiszocialisták azt akarjuk, hogy minden olyan újságot tiltsanak be, melyek mérget fecskendeznek a Führerbe, azt akarjuk, hogy a zsidókat oda sorolják be, ahová valók, és azt, hogy számoljanak le minden olyan helyi vezetővel, aki becsapta a polgárokat. Vérünket adjuk Adolf Hitlerért! Vaskézzel és diktátori akarattal valósítsa meg a programját! Ne tárgyaljon, cselekedjen!".

"Szeretném, ha a kiskutyám lenne"


A dokumentumok között a náci párt Mallorcán nyaraló tagjainak képeslapjai és reménytelenül szerelmes hölgyek által írt levelek is megtalálhatóak. "Szeretném, ha a kiskutyám lenne, kedves, örök, gyönyörű Adolfom!" - írta például egyikük.

A levelek egy másik típusa a helyi pártvezetőktől érkezett - nem ritkán teljesen szégyentelenül behízelgő - megnyilatkozások. "A kívánságom keresztül hömpölyög a német vidéken! Egy kiáltás! Egy egyszerű, erős, hosszú kiáltás! Heil Hitler, aki látja minden ellenségünket, Heil Hitler szabadíts fel minket újra! Bárcsak minden német olyan tisztaszívű és nemes szándékú lenne, mint Ön!" - írta például egy kelet-németországi regionális náci vezető, Karl Leiff 1931 decemberében.

A Hitlernek írt leveleket Dr. Henrik Eberle német történész fedezte fel a moszkvai állami katonai archívumban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 22. 16:09
×
×
×
×