eur:
392.34
usd:
365.67
bux:
66772.22
2024. április 26. péntek Ervin

Négyszáz éves vétkekért kért bocsánatot a kalóz leszármazottja

Rabszolga-kereskedő őse nevében kért bocsánatot egy 37 éves brit férfi egy gambiai stadionban összegyűlt több ezer afrikai előtt.

Andrew Hawkings egyik őse, Sir John Hawkings egy 16. századi hajóépítő, kalóz és rabszolga-kereskedő volt.

Első rabszolgáit 1562-ben Sierra Leonéból vitte a karibi szigetvilágba. Egyik unokatestvére Sir Francis Drake, korának leghíresebb - "állami támogatással" tevékenykedő - kalóza volt.

Hawkings arról híres, hogy az 1580-as években új formát adott az angol hajóknak, illetve ő vezette a flotta egy részét a spanyol armada ellen 1588-ban.

Andrew Hawkings a BBC-nek elmondta, hogy egészen 2000-ig hősként tekintett távoli felmenőjére, de akkor megtudta, hogy őse büszkélkedhet az első angol rabszolga-kereskedő kevéssé hízelgő címével is.

Szembe kell néznünk történelmünkkel. Azt akartam az embereknek megmutatni, hogy ami őseikkel történt, helytelen és elfogadhatatlan volt - tette hozzá.

A bocsánatkérésre a Gambia fővárosában, Banjulban rendezett nemzetközi fesztiválon került sor. A fesztivál célja, hogy bátorítsa az afrikaiakat ősi identitásuk felfedezésében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

Április végén rendezték Bukarestben a harmadik éves közép- és kelet-európai (KKE) regionális üzleti csúcstalálkozót. A konferencia a legsikeresebb magyar, bolgár és román vállalkozók és felsővezetők példáin keresztül mutatta be, hogyan teremthetnek a vállalkozások erős alapot a működésük nemzetközi kiterjesztéséhez, kihasználva a régió belső előnyeit, valamint előnnyé alakítva a felmerülő kihívásokat. A felszólalók egyetértettek abban, hogy a magyar és regionális vállalatok közép-kelet-európai piacokon való terjeszkedésének útja lényegében a globalizáció stratégiai megközelítését foglalja magában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×