eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Átalakuló metró- és villamosvonal - a főváros keményen megkérné az árát a „maxi-Dubajnak”

A tízezer, magyarok számára is megfizethető lakás csak egy a számos feltétel közül.

„A Fővárosi Közgyűlés egyetért azzal, hogy Rákosrendező területén barnamezős beruházásként, a 21. század városfejlesztési kihívásaira választ adó klímatudatos és fenntartható ingatlanfejlesztés valósuljon meg” – olvasható Karácsony Gergely főpolgármester és Horváth Csaba zuglói polgármester közösen jegyzett előterjesztésben.

A Népszava által idézett dokumentum szerint a Fővárosi Közgyűlés csak abban az esetben támogatja a projektet, ha a kormány, illetve a vele – Lázár János építési miniszter közlése szerint államközi szerződéssel meghatározott – partnerségben megjelenő befektető

legalább tízezer, a magyarok számára is megfizethető lakást épít,

amiket (és a többi létesítményt is) megújuló energiával előállított távhővel kell fűteni.

Előre kikötik továbbá, hogy az új negyed nem veszélyeztetheti „Budapest- a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út” világörökségi státuszát és nem támogatják, hogy 90 méteresnél magasabb tornyokat húzzanak fel a területen.

A főváros és területileg érintett zuglói önkormányzat elengedhetetlennek tartja, hogy a kormány és a beruházó

  • saját zsebből valósítsa meg az M1-es metró felújítását, meghosszabbítását és a szerelvények cseréjét.
  • Ezenfelül építsék meg a Szegedi úti felüljárót és teremtsenek közvetlen kötöttpályás közösségi közlekedési kapcsolatot Angyalföld és Zugló között.
  • Újítsák fel fel a Kacsóh Pongrácz úti felüljárót, biztosítsák a terület északi részének megközelítéséhez szükséges közúti kapcsolatot és hosszabbítsák meg a négyes metrót.
  • Továbbá építsenek új vasútállomást Rákosrendezőn és alakítsák ki az új vágányképet is

– idézi nagyvonalakban a szerdán tárgyalandó előterjesztést a napilap. Ezeken felül legalább 30 hektár zöldfelületet, valamint a Rákospatak érintett részének teljes körű revitalizációját, illetve a csapadékvíz helyben történő hasznosítását is elvárják.

A Fővárosi Közgyűlés azt kéri a kormánytól, hogy addig ne írja alá a nemzetközi szerződést, amíg a budapestiek, ezen belül kiemelten az érintett kerületek lakosainak választott önkormányzatával nem egyeztetnek.

Kitérnek arra is, hogy Rákosrendező fejlesztésének irányáról ciklusokon és politikai táborokon átívelő elvi megállapodás volt. Másrészt Budapesten már a középosztályi családok számára is jelentős nehézséget okoz a lakhatás biztosítása, sokan költöznek ki az agglomerációba, ami súlyos közlekedési problémát jelent. A 10-12 ezer megfizethető lakás felépítésével ezen is segíthetnének.

Külön foglalkoznak a felhőkarcoló kérdéssel. Mint írják: a területen a hatályos építési szabályok szerint legfeljebb 45-65 méteres épületek húzhatóak fel. A főváros nyitott arra, hogy a terület azon részein, ahol nem zavarnak be a Hősök tere látképébe, 90 méteres toronyházak épüljenek, ennél magasabb építményeket azonban nem látnának ott szívesen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×