eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Algafoltok a Balatonon a Zala folyó torkolatánál, Keszthely külterületi településrésze, Fenékpuszta közelében 2019. szeptember 11-én. Az üledékből felszabadult foszfor lehetett a fő oka az augusztus végén megfigyelt rendkívüli algásodásnak a Balaton délnyugati területén - írta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának két tagja az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak és az MTA-nak készített összefoglalójában.
Nyitókép: MTI/Varga György

Somogyi Boglárka: a jövő héten tovább szaporodhatnak az algák a Balatonban

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa szerint jelenleg a Balaton vízminősége kiválónak mondható, ugyanakkor a tó nyugati területein elkezdtek szaporodni az algák.

"A vízminőség felmérésekor alapvetően a vízben lebegő algák mennyiségét szoktuk vizsgálni. A hőingadozást nem szeretik az algák, tehát amikor jön egy nagyobb lehűlés, egy nagyobb vihar, az általában egy hétre vissza tudja vetni az algák szaporodását. Tehát ha úgy tetszik, akkor a vízminőség szempontjából jó egy ilyen viharos időszak" – mondta az InfoRádióban Somogyi Boglárka, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa.

Azok az algák, amelyek nyáron elszaporodnak, alapvetően a magas vízhőmérsékletet kedvelik. Amikor tehát folyamatosan meleg a víz, jól érzik magukat, és nagyobb algatömeg tud kialakulni.

A szakértő szerint jelenleg a Balaton vízminősége kiválónak mondható, ugyanakkor a tó nyugati területein elkezdtek szaporodni az algák. Mennyiségük még nem érte el azt az értéket, amely bármiféle vízminőségi problémát okozhatna, de a jövő heti kánikula miatt továbbszaporodhatnak. A tó vízminőségét a nyári időszakban hetente, kéthetente ellenőrzik, illetve ha lokálisan megfigyelnek algavirágzást, akkor azt is megnézik.

Az algák 2019-ben szaporodtak el nagy mértékben az elmúlt éveket tekintve, akkor ugyanis a tó nyugati területein volt egy olyan algavirágzás, amikor már meghaladták azt a határértéket, amely a fürdésnél problémát okozhat. Akkor nyár végén, augusztus utolsó napjaiban következett be ez a probléma, ezért nem befolyásolta a fürdést. Somogyi Boglárka azt mondta,

a túlzott algásodásnak lehetnek veszélyei, ugyanis vannak olyan algák, melyek képesek úgynevezett toxinok termelésére, és ezekre kell különösen odafigyelni.

Ha tehát ezek a tavat vizsgálják, azt ellenőrzik, hogy típusú algák szaporodnak-e el. A fürdés mellett az is fontos szempont ilyenkor, hogy az ivóvízeben sem legyenek jelen ezek az algák. "A Balaton esetében egyébként szerencsés helyzetben vagyunk, tehát a legjobb tudomásom szerint eddig még igazából olyan algákat, amelyek termeltek is ilyen méreganyagokat, nem mutattak ki" – tette hozzá a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Csúnyán lefordultak az amerikai tőzsdék tegnap, a Dow közel egy éve nem zárt ennyire rossz napot, de a két másik vezető index is komoly esést szenvedett el. Rontotta a hangulatot, hogy a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve és az erős amerikai gazdasági adatok ráerősítettek a hosszabb ideig magasan maradó kamatok narratívára. Az ázsiai tőzsdék ezek után szintén lejjebb kerültek, és Európában is esés látszott ma, az USA tőzsdéi azonban javítani próbálnak a tegnapi esés után. Itthon komoly mínuszba került az OTP és a Mol árfolyama, azonban nem érdemes megijedni, hiszen ezt mindkét papír esetében az osztalékszelvény-vágás okozta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×