eur:
389.64
usd:
361.97
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
fotó: Szörényi Laura
Nyitókép: Szörényi Laura

Ilyet nem szokott csinálni a Balaton, mindenkit meglepett a tó

Egy centit emelkedett a Balaton vízszintje az éjszaka. Ilyenre, hogy nyáron történjék ilyesmi, a legritkább esetben van példa.

Péntekről szombatra egy centivel emelkedett a Balaton vízállása. A tó 104 centis. Ritkán van példa arra, hogy a nyári melegben emelkedjen a magyar tenger. Sőt, a forróbb napokon akár egy centi víztömeget is elveszíthet. A csapadékos időjárás azonban most segít.

Tavaly ilyenkor 80 centis volt a vízállás, így nem csoda, hogy októberre 70 centi alá csökkent a vízszint. Akkor sokan aggódtak a tóért, de idén nem így van. Olyannyira, hogy idén júniusban, mivel 120 centit meghaladta a vízmérce, megnyitották a Sió-csatornát. A vízügyesek és a Bahart is kapott az alkalmon, hiszen így felúszhattak a 2022-ben, 5,7 milliárd forintért elkészült katamaránok és kompok.

Siófok, 2023. június 28.
A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyik új kompját vontatják a Sió-csatorna balatonkiliti duzzasztógátjánál 2023. június 28-án. A Bahart a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közreműködésével építtetett két új személyhajója és két kompja 2021-ben készült el a komáromi hajógyárban, ahonnan egy héttel ezelőtt indultak útnak, hogy a Dunán lehajózva a Sió-csatornán keresztül elérjék a Balatont.
MTI/Vasvári Tamás
Siófok, 2023. június 28. A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyik új kompját vontatják a Sió-csatorna balatonkiliti duzzasztógátjánál 2023. június 28-án. A Bahart a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közreműködésével építtetett két új személyhajója és két kompja 2021-ben készült el a komáromi hajógyárban, ahonnan egy héttel ezelőtt indultak útnak, hogy a Dunán lehajózva a Sió-csatornán keresztül elérjék a Balatont. MTI/Vasvári Tamás

Többször írtunk arról is, hogy ezt több polgármester is ellenezte, legalábbis azt kifogásolták, hogy megkérdezésük nélkül döntöttek így.

Végül is a leeresztéssel mindössze 6 és fél centit "veszített" a Balaton, amely 121 centi után még július közepén is 108 centivel várta a szezont.

Az már egy másik kérdés, hogy a csapadékos nyárnak a turizmusból élők nem annyira örülnek. Tapasztalatuk szerint ugyanis megváltoztak a magyarok üdülési szokásai és olykor csak előző este, vagy aznap reggel, az időjárás ismeretében döntik el, hogy 2-3 naphoz "leugranak-e" a Balatonhoz. Ezért csökkent az ilyen nyaralásra szánt idő. A KSH adatai szerint "a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma júniusban 10 százalékkal csökkent".

Fonyódliget, 2017. július 10.
Gyerekek fürdenek a Balatonban a fonyódligeti Erzsébet-táborban 2017. július 10-én. A helyszínen sajtótájékoztatót tartottak az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program esélyteremtő táboroztatási programjáról. A pályázat részeként több mint 17 milliárd forintból valósulhatnak meg esélyteremtő programok hét táborban.
MTI Fotó: Varga György
Fonyódliget, 2017. július 10. Gyerekek fürdenek a Balatonban a fonyódligeti Erzsébet-táborban 2017. július 10-én. A helyszínen sajtótájékoztatót tartottak az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program esélyteremtő táboroztatási programjáról. A pályázat részeként több mint 17 milliárd forintból valósulhatnak meg esélyteremtő programok hét táborban. MTI Fotó: Varga György

A tegnapi és mai esők után egyébként az Infostart is azt tapasztalta, hogy többen hazaindultak, megerősítvén az eddig, idegenforgalmi tapasztalatokat. Az ilyen napokat egyébként a fagylaltozók és éttermek remélik kihasználni. Mi is beszéltünk olyan díjnyertes fagylaltozó vezetőjével, aki számít az ekkor nem a part mellett nyaralókra. Május végén úgy fogalmazott az Infostart kérdésére, "ha az időjárás úgy akarja, rendesen lehet keresni, az esős áprilisnak mi nem örültünk, de most, ha oldalra nézek, szépen fogy a termékünk, látja, csak egy kis égi segítségre van szükségünk".

Mindenesetre a Magyar Turisztikai Ügynökség szerint "a főszezon félidejében országosan is jól teljesít a turizmus". A statisztikai hivatal adatai szerint is

a legnépszerűbb turisztikai térség a Balaton volt,

ahol a külföldivendég-éjszakák 14 százalékát regisztrálták. Így nem volna meglepő, ha a külföldiek vagy/és az egyre több, Németországból a térségbe települő nyugdíjas mentené meg a nehézkesen induló szezont.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×