eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2023. június 16-án. Mellette Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Hollik István: nem akarunk több ezres menekülttábort az országhatárra

A kormány szerint Brüsszel a hatalmával visszaélve döntött az illegális bevándorlók szétosztásának új mechanizmusáról. A téma napirend előtt került elő az Országgyűlés rendkívüli ülésén.

Ahogy arról korábban az Infostart is beszámolt, a tagállamok belügyminiszteri tanácsa elfogadta az Európai Unió új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagját, amely a migráció frontországainak megsegítésére kötelező szolidaritási mechanizmust fektet le. Magyarország nem támogatja a reformot.

A tárgyalási álláspontként elfogadott új migrációs csomagot és a menekültügyi eljárásról szóló rendeletet a KDNP-s Hollik István bírálta napirend előtt az Országgyűlés pénteki rendkívüli ülésén. A képviselő a többi között sérelmezte, hogy az illegális bevándorlókat egy kötelező mechanizmus alapján osztanák szét a tagállamok között, ráadásul a javaslat alapján Brüsszel kizárólagos jogot szerez abban, hogy eldöntse, pontosan mennyi bevándorlót akar szétosztani. Egyelőre 30 ezer bevándorlóról van szó, de már a döntés pillanatában jelezték, ennél egy jóval nagyobb számot akarnak meghatározni – tette hozzá Rétvári Bence.

A „puccsszerűen” elfogadott javaslat szerint Magyarországnak a határnál létre kéne hozni egy óriási menekülttábort, ahol akár 8511 bevándorló ügyének egyidejű elbírálását kellene lehetővé tennie; ez a szétosztandó migránsoknak közel 30 százaléka – jegyezte meg a KDNP-s politikus –, míg a hozzánk hasonló méretű Görögországnak csak 1035-öt. „Tehát az igazságtalanság egészen szembeötlő.”

De ez a szám Brüsszel szándékai szerint akár meg is többszöröződhet. Amennyiben valamelyik tagállam nem teljesíti a leírtakat, akkor

bevándorlónként közel 8 millió forint összegű bírságot szabnának ki rá.

Brüsszel a hatalmával visszaélve döntött az új migránskvótáról – jelentette ki válaszában Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Megfogalmazása szerint ki akarják venni a nemzetállamok kezéből a lehetőséget, hogy maguk dönthessék el, hogy kikkel akarnak együtt élni, és kikel nem. Brüsszelből akarják irányítani, hogy Európában minden ország bevándorlóország legyen – tette hozzá.

A politikus szerint azonban Brüsszel kezében sincs döntési lehetőség, miután nem állított fel semmilyen szigorú követelményrendszert, csak könnyítésekkel, kivételekkel és kedvezményekkel teli elveket szögezett le az illegális bevándorlással kapcsolatban, így mintegy automatikussá téve, hogy a bevándorlók elsöprő többsége bejusson az Európai Unió területére.

„Ki fog innentől kezdve dönteni arról, hogy ki jön Európába és ki nem? Egyedül az embercsempészek!”

Ráadásul az Európai Unió alig 1 százalékban járult hozzá a magyar határvédelem költségeihez – tette szóvá a belügyminiszter helyettese.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×