eur:
389.68
usd:
363.3
bux:
68208.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás – a nap hírei

Meghosszabbítja a veszélyhelyzetet az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus miatt a kormány. Mégsem zárja le a pesti alsórakpartot a főváros az autós forgalom elől az érintettekkel tartott egyeztetés után. Az InfoRádió legfontosabb pénteki hírei.

Újra kihirdeti a veszélyhelyzetet az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa miatt a kormány. Az erről szóló kormányrendeletek megjelentek a Magyar Közlönyben. A kabinet emellett az Országgyűlés elé terjeszti a veszélyhelyzet meghosszabbítását célzó törvényjavaslatot is. Az indoklás szerint a különleges jogrend fenntartására azért van szükség, mert Ukrajnában a fegyveres konfliktus és az annak következtében kialakult humanitárius katasztrófa elhúzódik, sőt a háború és a szankciók gazdasági hatásai Magyarországot is rendkívüli helyzet elé állítják. Az Országgyűlés hétfői törvénymódosítása szerint a kabinet kezdeményezheti a veszélyhelyzet legfeljebb 180 nappal történő meghosszabbítását.

Megjelent a rendkívüli mezőgazdasági kamattámogatási program szabályozása – tudatta az Agrárminisztérium. Az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs döntésének megfelelően rendkívüli mezőgazdasági kamattámogatási program indul az állattartók és az aszály következtében kárt szenvedett mezőgazdasági termelők forgóeszköz-finanszírozásának könnyítésére. A tárca felhívta a figyelmet arra, hogy az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Konstrukcióban a kedvezményes kamatozású, szabad felhasználású forgóeszköz hitel hamarosan elérhetővé válik.

Mégsem zárja le a pesti alsórakpartot az autós forgalom elől a főváros, amely az érintettek álláspontját szem előtt tartva valósítja meg a terület fejlesztését. Ebben állapodott meg a Fővárosi Önkormányzat és az Autóklub, valamint több civil érdekvédelmi és szakmai szervezet. Ennek értelmében első lépésben csak a korszerűsítés azon elemei valósulnak meg, amelyek nem befolyásolják a rakpart közlekedési hálózatban betöltött szerepét. A Fővárosi Önkormányzat azt is megígérte, hogy a pesti alsó rakpart felújításának második üteme csak akkor valósul meg, ha a forgalmi tapasztalatok és az egyéb tényezők bizonyítják a közlekedési hálózat működőképességét ebben a formában.

Erős állam megteremtésének fontosságáról beszélt a Demokratikus Koalíció árnyékkormányának vezetője, pártja XII. kongresszusán, ahol rezsimentő alap indítását jelentette be. Dobrev Klára a rezsimentő alapot úgy írta le, hogy minden magyar állampolgárt arra kért: aki tud, segítsen mások decemberi rezsiszámlájának kifizetésében. Úgy fogalmazott, ha elegendő pénzt gyűjtenek össze, akkor sok családnál fel tudják oldani azt a konfliktust, hogy ételre vagy fűtésre használják- e pénzt. Az ellenzéki politikus szerint Magyarország nagyon nagy bajban van, mert gyenge; azért gyenge, mert az állam gyenge, az állam pedig azért gyenge, mert Orbán Viktor miniszterelnök 12 év alatt szisztematikusan legyengítette.

Újraindítja a Budapest és Sanghaj közötti járatot a China Eastern Airlines – tudatta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook oldalán. Szijjártó Péter bejegyzése szerint új járattal is bővül a légi összeköttetés: november 18-tól Csungkingba, a kínai autóipar és informatika egyik központjába is el lehet majd jutni repülővel. Így Peking és Sanghaj mellet a jövő hónaptól már három kínai városba lehet repülővel utazni. A miniszter kiemelte: a kínai turistákért óriási a verseny Közép-Európában, mert statisztikák szerint ők a legtöbbet költő vendégek közé tartoznak.

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás, az órákat hajnali 3-ról 2 órára kell állítani. Az átállás néhány belföldi és nemzetközi vonatot, valamint éjszakai buszjáratot is érint. A MÁV–Volán-csoport ismertetése szerint a belföldi forgalomban az óraátállítás éjszakáján egyes vonatok a nyári időszámítás szerint, néhány vonat pedig már a téli szerint közlekedik, ennek megfelelően indulásnál megvárják az óraigazítást. Az érintett vonalak között említették a Budapest–Esztergom, a Szeged–Hódmezővásárhely és a Debrecen–Nagykereki szakaszt.

Felfüggeszti a részvételét Oroszország az ENSZ-közvetítéssel megkötött ukrajnai gabonaszállítási megállapodásban. Moszkva a Szevasztopolban állomásozó orosz hajók elleni támadás után döntött így. Oroszország szerint a támadásért Ukrajna mellett Nagy-Britannia a felelős.A júliusban az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás lehetővé tette több millió tonna ukrán gabona exportját, amely az orosz offenzíva februári kezdete óta ukrajnai kikötőkben vesztegelt. Az ukrán elnök kabinetfőnöke viszont zsarolással vádolta meg Oroszországot, és azt mondta, hogy a Krímben megrendezett terrortámadások történtek, melyeket Oroszország maga hajtott végre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×