eur:
393.61
usd:
367.99
bux:
66262.24
2024. április 25. csütörtök Márk
Mature business man executive manager looking at laptop computer watching online webinar training or having virtual meeting video conference taking notes, doing market research working in office.
Nyitókép: Adobe Stock

A szövegírás nehézségei – gyakori problémák, amikbe te is belefuthatsz (x)

A szövegírás egy külön szakma, aminek megvannak a maga szépségei, ugyanakkor olykor a nehézségei is. Mindannyian találkoztunk már olyan kihívással, ami igencsak feladta a leckét. Előfordulhat, hogy elfogy az ihlet, vagy épp elég absztrakt témákat kell feldolgozni – egyszóval akadnak húzós szituációk minden szövegíró életében. Nézzük meg tehát, mik a leggyakoribb problémák, amikkel találkozhatunk, és hogyan kereshetünk megoldást ezekre!

Amikor nem jön az ihlet…

Talán az egyik leggyakoribb probléma, amikor megvan az adott téma, kéznél vannak a megfelelő forrásanyagok, mégsem tudunk nekikezdeni a munkának. Kreatív munkavégzés lévén itt ugyanis nem igazán lehet nyers akaraterővel megoldani a dolgokat. A legjobb, amit ilyenkor tehetünk tehát, ha kicsit pihentetjük az agyunkat. Egy rész megnézése a kedvenc sorozatunkból, némi kertészkedés vagy akár csak egy bevásárló körút a helyi kisboltba ilyenkor sokat segíthet. A legfontosabb tehát, hogy ne görcsöljünk. Ha egy-egy téma nagyon nehéz, akár részletekben is haladhatunk. A vázlatolás pedig nagy segítséget jelenthet ebben.

A forrásanyagok hiánya

Ez is megeshet egy szövegíróval pályafutása alatt, sokkal többször, mint gondolnánk. Különösen igaz ez az innovatív szolgáltatások vagy termékek bemutatására, mikor maroknyi információból kell kisregényt kreálni. Bizony, a szövegírás nem mindig könnyű szakma… Ilyenkor a legjobb, ha egy időre félretesszük a pragmatikus, személytelen leírásoknál használatos stílust, és megpróbálunk szívhez szólóan írni. Saját magunkat az ügyfél szerepébe képzelve, az adott téma információinak ismeretében sokkal könnyebben képesek vagyunk hosszabb szövegeket is kreálni. Ezeket pedig utána később áttehetjük egy jóval formálisabb kontextusba. Persze ez a ritkábbik eset, a legtöbbször ugyanis sanszos, hogy csupán kis hazánkban számít újdonságnak az adott termék vagy szolgáltatás. Így tehát a legjobb, ha szinte rutinná válik, hogy azonnal a nemzetközi források között keresgélünk, mielőtt nekilátunk az írásnak.

Bábel tornya – amikor a nyelvek összekavarodnak

Ha külföldi ügyféllel találkozunk, sokszor előfordulhat, hogy nem igazán értjük meg egymást. Beszéljünk akármilyen jól is angolul, a kliensünk talán nem érti ugyanilyen szinten a világnyelvet. Ebből adódóan pedig „érdekes” kéréseket és témákat kaphatunk. A legfontosabb, hogy maradjunk kellően rugalmasak, és ne hagyatkozzunk kizárólag a szótárra. Ha például egy adott termékről akad kép, viszont az ügyfél nem tudja megfelelően megfogalmazni angolul, akkor érdemes a képkereső opciót is használnunk a keresőoldalunkon az ideális magyar vagy angol nyelvű definíciók megtalálásához.

A megfelelő stílus

Igencsak gyakran megeshet, hogy nem teljesen tiszta, milyen stílusban várják tőlünk az adott szöveget. A fiatalos, modern közösségekben a tegeződés már szinte magától értetődő. Míg ezzel szemben egy idősebb, konzervatív ügyfél valószínűleg hasonlóan formális, magázódó hangnemet vár el a megrendelt írások kapcsán. Erre feltétlen érdemes odafigyelni. Amennyiben viszont szeretnénk semlegesek maradni, nyugodtan írjunk többes szám első személyben – csakúgy, mint ahogyan azt ebben a cikkben is jól láthattuk.

Természetesen számtalan akadállyal találkozhatunk szövegírói pályafutásunk során. Azonban az itt felsoroltak biztosan feladták már szinte minden szövegíró számára a leckét, ha mást nem, a pályafutásuk kezdetén. Reméljük viszont, hogy az általunk javasolt tippek mindenki számára segítségül szolgálnak majd ezen problémákra.

(x)

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Az utolsó pillanatban kapta össze magát a NATO – Fordulat jöhet a háborúban?

Az utolsó pillanatban kapta össze magát a NATO – Fordulat jöhet a háborúban?

Alighanem sokak számára meghökkentő fordulat volt, hogy a nyugati politikusok a háború elején sorra ígérték meg Kijevnek, hogy ha kell, a végtelenségig támogatják az oroszok ellen viselt védekező háborút, tavaly nyáron azonban valahogy mégis szinte teljesen elapadtak a fegyverszállítmányok. Az elmúlt hetekben napi szinten írtak nyugati lapok az ukrán hadsereg katasztrofális lőszerhiányáról és az ukrán katonák összeomló moráljáról, a Donbaszban pedig 2022 eleje óta nem látott ütemben kezdett előretörni az orosz haderő. Aztán Amerikában fordulat történt: a Kongresszus több mint hat hónap huzavona után úgy döntött, hogy 61 milliárd dollárnyi forrással, hadianyaggal és technikával támogatja meg Kijevet a következező egy évben. Ez nyilván más NATO-országokat is megihletett: Nagy-Britannia rekordméretű fegyvercsomagot jelentett be tegnap, illetve úgy tűnik, lassan a régóta áhított F-16-osok is megérkeznek. Mit kap Ukrajna és mire lesz ez elég? Fordulat jöhet a háborúban? Mikor lesz végre vége ennek az egésznek? Nézzük, mi az, amit tudni lehet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×