eur:
395.08
usd:
370.9
bux:
65135.27
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: MÁV

Két újabb vonalon lehet KISS emeletes vonattal közlekedni

Újabb megyeszékhelyek válnak elérhetővé az emeletes motorvonatokkal a hétvégétől.

A december 12-i menetrendváltástól a Budapest-Győr-Hegyeshalom és a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza vasútvonal egyes járatain is közlekednek majd a KISS járművek, amelyekből egyre több járat áll forgalomba a Budapest-Újszász-Szolnok, a váci és az esztergomi elővárosi vonalon is - jelentették be szombaton a MÁV sajtótájékoztatóján.

Az elővárosi forgalomban minden korábbinál nagyobb kapacitást nyújtanak a 600 ülőhelyes járművek, amelyek kiváló gyorsulásukkal és megbízhatóságukkal a menetrendi struktúrák stabilizálására is kiválóan alkalmasak, immáron már négy elővárosi (váci-szobi, ceglédi, újszászi és esztergomi) vasútvonalon közlekednek - írta közleményében a MÁV.

A decemberi menetrendváltástól már a megrendelt 40 darab emeletes motorvonat több mint fele, 22 új szerelvény áll rendelkezésre, főként a fővárosi agglomerációs vonalakon. A teljes flotta megérkezésével, tervezetten jövő év végétől, a fővárosi elővárosi vonalakon szinte teljes egészében modern FLIRT és KISS motorvonatok közlekedhetnek. A közleményben hangsúlyozták: a modern motorvonatok a vidéki vonalakon régebbi járműveket is kiválthatnak, így ezeken a vonalakon is egyre több korszerűbb vonattal szolgálja ki az utasokat.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, a kormány a fenntartható gazdasági növekedés, a javuló életminőség alapfeltételeként tartja számon az európai színvonalú közlekedési hálózatok, szolgáltatások kiépítését, folyamatos fejlesztését. Hozzátette, az Innovációs és Technológiai Minisztérium azon dolgozik, hogy a biztonságos, környezetkímélő, energiahatékony vasutat gyorsabbá, kényelmesebbé és versenyképesebbé tegye, ezért számos egyéb intézkedés mellett támogatják a nemzeti vasúttársaságot az emeletes elővárosi villamos motorvonatok beszerzésében is.

A Stadler vasúti járműgyártó cég a megkötött keretmegállapodás és szerződések alapján 40 darab 600 ülőhelyes KISS motorvonatot szállít, az első tizenkilenc jármű megvásárlását uniós támogatás fedezi, a további huszonegyet pedig a hazai költségvetés finanszírozza a mielőbbi forgalomba helyezés érdekében. A mintegy 200 milliárd forintos beszerzés több mint felerészben már teljesült, az eddigi tizennyolc után újabb négy jármű áll vasárnap forgalomba.

Az ITM államtitkára elmonda, a korszerű emeletes motorvonatok eddig négy elővárosi vonalon szolgálták ki az utasokat, Cegléd, Esztergom, Újszász-Szolnok és Vác felé közlekedtek, az idegenforgalmi főszezonban a Balatonra is jártak a komfortos, tágas szerelvények.

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója elmondta, 2021 az európai vasút éve. A vasút a legzöldebb, legfenntarthatóbb közlekedési mód, és a fejlesztésekkel pedig egyre vonzóbbá válik az utasok számára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×