eur:
394.05
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Elzárták az Ukrajnán keresztül hozzánk befutó gázvezeték csapját az oroszok – a nap hírei

Február 15-ig megérkezik a gyermeket nevelők számára az szja-visszatérítés – jelentette a miniszterelnök. A magyar munkanélküliségi ráta az egyik legjobb az Európai Unióban – jelentette ki a pénzügyminiszter. Karikó Katalin kutatóbiológus kapja az idei Bolyai-díjat.

80 ezer forint nyugdíjprémium érkezik novemberben – jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt mondta: 435 ezer embernek kevesebb járt volna, de a magyar gazdaság teljesítménye lehetővé teszi, hogy ezt egységesen mindenki megkapja. Lesznek olyan nyugdíjasok, akik a korrekcióval együtt 100 ezer forint körüli egyszeri kiegészítést is kaphatnak. A kormányfő elmondta azt is: február 15-ig megérkezhet a gyermeket nevelők számára az szja-visszatérítés.

Megjelent a családi adóvisszatérítésről szóló kormányrendelet, amely szerint a szülők többsége február 15-ig visszakapja az idén befizetett személyi jövedelemadóját. Az adóügyekért felelős államtitkár arról tájékoztatott, hogy a legtöbb szülőnek semmilyen teendője nem lesz, az adóhivatal automatikusan kézbesíti a visszajáró összeget. Azok, akikről az év végéig még semmilyen információ nem áll az adóhivatal rendelkezésére, az éves adóbevallásukban érvényesíthetik a családi adóvisszatérítést, amelyet akár már március 1-én kézhez is kaphatnak.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelölte nyerte az ellenzéki előválasztás első fordulóját 34,7 százalékkal. Karácsony Gergely, az MSZP-LMP-Párbeszéd indulója a 2. míg Márki-Zay Péter a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje a 3. lett. Nem folytathatja a küzdelmet a 4. helyen végzett Jakab Péter, a Jobbik elnöke, Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.

Az elmúlt 24 órában 9 ember halt meg a koronavírus okozta szövődményekben, 679 új fertőzöttet igazoltak. 533 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 84-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 7539.

A magyar munkanélküliségi ráta az egyik legjobb az Európai Unióban – jelentette ki közösségi oldalán a pénzügyminiszter. Varga Mihály kiemelte: az Eurostat adatai szerint 2021. augusztusában Magyarországon a munkanélküliségi ráta szezonálisan kiigazított értéke 4,2 százalék volt. Ezzel az adattal a 7. Magyarország.

Csökkent a kormányzati szektor hiánya a második negyedévben. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az első negyedévi 6 százalék után a második negyedévben 333 milliárd forint volt a hiány, GDP-arányosan 2,5 százalékos volt.

Leállította a Magyarországnak szállított földgáz ukrajnai tranzitját a Gazprom. A vállalat azután határozott így, hogy 15 évre szóló megállapodást írt alá a magyar féllel évi 4,5 milliárd köbméter orosz gáz megvásárlásáról az október 1-jétől üzembe álló szerb-magyar interkonnektoron keresztül, illetve Ausztria felől.

Kiemelt figyelmet fordít az 5G technológiára épülő ipari megoldásokra a kormány – hangsúlyozta a Fényeslitkén készülő intermodális terminál 5G mobilhálózat fejlesztésének bejelentésekor az infokommunikációért felelős helyettes államtitkár. Solymár Károly Balázs kiemelte: a 30 milliárd forint magánberuházásból épülő létesítmény 2022 első negyedévében áll üzembe.

Megkezdte működését a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága. A szervezet elnöki tisztségére Biró Marcellt nevezte ki a miniszterelnök. A hatóság azzal a céllal jött létre, hogy stabil működési és szabályozási környezetet biztosítson az olyan kiemelt ágazatok számára, mint a szerencsejáték-szervezés, a dohánykiskereskedelem, valamint biztosítsa a bírósági végrehajtók és a felszámolók szervezetrendszerének hatékony működését.

Karikó Katalin kutatóbiológus kapja a magyar tudományos élet legrangosabb elismerését, a Bolyai-díjat. Szabó Gábor, a Bolyai Díj Alapítvány Kuratóriumának elnöke közölte: a kutatóbiológus úttörő szerepet játszott a Covid-19 elleni mRNS-alapú vakcina kifejlesztésében, eredményeit világszerte figyelemmel kíséri az akadémikus közeg és a közélet egyaránt.

Szociáldemokrata vezetésű kormányt kíván a németek többsége a szövetségi parlamenti választás utáni első felmérések szerint. A ZDF országos köztelevízió megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a németek 59 százaléka tartaná jónak, ha a választáson győztes Német Szociáldemokrata Párt alakítana kormányt, méghozzá a Zöldekkel és a liberális Szabad Demokrata Párttal. Hasonló arányokat mutatott ki a másik országos köztelevízió, az ARD megbízásából végzett kutatás is.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×