eur:
393.84
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. július 2-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: 80 ezer forint lesz a nyugdíjprémium

A 13. havi nyugdíj teljes összegének kifizetésére is lát esélyt a kormányfő. Az szja-visszatérítésre 1,9 millió ember jogosult. Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta: a korlátozás nem működik, az oltás működik.

Novemberben 80 ezer forint nyugdíjprémiumot kapnak a nyugdíjasok - jelentette be Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió reggeli műsorában, az idősek világnapján.

A teljes interjút ITT lehet meghallgatni.

"Idén jó híreink vannak, mert a gazdaság csak a legmerészebbek álmát teljesítő módon dolgozik, 5,5 százalékot meghaladja a növekedés. Ebből a nyugdíjasok is részesülnek" - mondta a miniszterelnök.

Mindenkinek egységesen adják oda a 80 ezer forintot. Lett volna 435 ezer ember, aki ennél kevesebbre lett volna jogosult, de úgy döntöttek, minden nyugdíjas ekkora összeget kap majd.

Emellett az infláció miatt nyugdíjkorrekció második felét is kifizetik, így lesznek olyanok, akik összesen egyszeri 100 ezer forintot is kaphatnak majd.

Orbán Viktor arról is beszélt, lát esélyt arra, hogy jövő év elején ne csak kétheti, hanem az egyhavi teljes 13. havi nyugdíjat kifizessék.

"Látok erre esélyt, harcolni, dolgozni kell érte, de nem lehetetlen"

- emelte ki.

Szja-visszatérítés

A kormány meghallgatva a szakembereket arra jutott, hogy az 5,5 százalékos növekedés mindenképpen meglesz az idén, nagy ramazrutnak kell történnie, hogy ez ne így legyen - mondta a kormányfő. Ha valóban sikerül, amit Matolcsy György MNB-elnök kanyarban előzni stratégiának nevezett, akkor el kell dönteni, hogy mi legyen a növekedésből keletkező pénzzel. A kabinet úgy látta, hogy a járvány az idősek mellett a gyermekeket nevelő családokat viselte meg legjobban. Ha lesz tehát nagyobb gazdaságból fakadó állami bevétel, akkor azt adjuk vissza nekik, mert ők viselték a nagyobb terhet a pandémia idején - indokolta meg az adóvisszatérítést Orbán Viktor.

Az szja-visszatérítésnek lesz felső határa és összességében 1,9 millió, gyermeket nevelő ember kapja vissza a befizetett adóját.

A pénzt február közepéig fizetik ki, ezt kérte a NAV-tól.

Rezsi

Amit a baloldal mond, azt jelentené, hogy Magyarországon az olcsó rezsinek vége, és a rezsicsökkentést visszacsinálnák - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor kiemelte: a rezsi világpiaci árakhoz való igazítása azt jelentené, hogy visszacsinálnák a rezsicsökkentést, "visszamennénk oda, ahol 2010 előtt voltunk".

A kormányfő hozzátette: általánosságban az a baj a magyar politikával, hogy nem a jövőről vitatkoznak, hanem arról, hogy visszajöjjön-e a múlt, mert a Gyurcsány-Bajnai-kormány ismert alakjai szeretnének visszatérni a magyar politika élére. Ha visszajönnek, akkor visszajönnek a magas árak

Gázszállítási ügy

A kormányfő szerint Európában olyan nagy áremelések vannak az energiaszektorban, amihez a magyarok nincsenek hozzászokva - és örüljünk, hogy ki tudunk maradni belőle.

Az ukránok szempontjait nem tudtuk figyelembe venni, a magyar emberek érdekéhez kell igazodni

- utalt a héten kirobbant vitára a Gazprommal kötött szerződés után. Mivel Ukrajnán keresztül nem biztosított a gázszállítás, ezért délről kapjuk a gázt.

Egy magyar család 386 ezer forinttal fizetne többet évente, ha nem tudna a magyar kormányt ezt az energiapoltikát folytatni - fogalmazott.

Kihelyezett kormányülés

Csütörtökön kihelyezett ülést tartott a kormány a hajmáskéri Központi Gyakorló- és Lőtéren kialakított tábori sátorban, és áttekintette a hadsereg és a hadiipar helyzetét, döntés született a fejlesztésekről.

Nehéz helyzetben van a hadsereg - mondta a miniszterelnök, utalva arra, hogy korábban azt hitték, egy NATO-tagnak kisebb hadseregre van szüksége, de kiderült, hogy ez nem igaz.

Ha nincs magyar hadsereg és ha baj történik, akkor nem kapunk nemzetközi segítséget, mert nem lehet elvárni, hogy egy idegen a saját fiának az életét kockáztassa értünk, ha mi nem tesz meg mindent, hogy megóvja saját biztonságunkat - fejtette ki.

Migráció

Mogyorónyi összeget adot az Európai Unió határvédelemre, inkább a határ felügyeletére - jelezte a miniszterelnök. A határkerítés a kerítés építésének költségét figyelmen kívül hagyta Brüsszel, többször fordult hozzájuk emiatt, de a fülük botját sem mozdították. Viszont más országoknak megígérték a határvédelemre szánt összeg finanszírozását, de ha ők megkapják, akkor Magyarországnak is jár - tette hozzá.

Járvány

Arra a felvetésre, hogy nagy ütemben emelkedik a harmadik oltásért is jelentők száma, azt mondta: aki már egyszer beoltatta magát, megtapasztalta, hogy jó védettnek lenni.

Kiemelte: a kormány egész nyáron arra készült, hogy lesz negyedik hullám. Felkeresték az időseket, megszervezték az iskolások oltását, 17 millió vakcinát halmoztak fel - sorolta.

Fel vagyunk készülve - hangsúlyozta Orbán Viktor. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez a vírus nem megy, akik nem oltották be magukat, nem reménykedhetnek abban, hogy a vírus el fog tűnni. A uzt mondta, a koronavírus esetében nem igaz a nyájimmunitás elképzelése, a vírus mindenkit megtalál, aki nincs beoltva.

A korlátozás nem működik, az oltás működik

- tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×