eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Túszejtés Németországban: egy kerület teljes internetes rendszerét blokkolja egy zsaroló

A németországi Szász-Anhalt tartomány egyik kerületében (Anhalt-Bitterfeld, egy nyolc városkát felölelő régió) július eleje óta totálisan áll a helyi közigazgatás teljes számítógépes rendszere.

A keletnémet régió hatósági internetes és számítógépes állományát zsarolóvírussal zárolták még a hónap elején, és csak váltságdíj ellenében hajlandók az elkövetők felszabadítani az állományt. Mivel sem a helyi, sem a tartományi vezetés nem kíván fizetni, egyelőre részint megpróbálják leválasztani a gépállományról a fertőzött szoftvert, részint pedig igyekeznek szinten tartani a napi ügyintézést, egyelőre számítógépes háttér nélkül.

Ez utóbbihoz amúgy a német védelmi erők segítségét is kérték, miután a régió vezetése a meglévő eszközök és információk híján rendkívüli állapotot rendelt el, és megkezdték egy sürgősségi ügyintézési infrastruktúra felállítását, ami teljesen független a túszul ejtett állománytól.

Az új hálózat felállításába beszállt a föderális kiberbiztosági hivatal (BSI) különleges egysége is, amely július 22. óta tevékenyen támogatja a kerület adminisztrációs kapacitásának a helyreállítását és működtetését, valamint részt vesz az okozott károk felmérésében.

A váltságdíj összege nem ismert, de az esetről beszámoló Euractiv német szolgáltatása háttérbeszélgetésekből tudni véli, hogy hasonló esetben általában

minimum hat számjegyű a követelt összeg.

Igaz – tették hozzá a megszólaltatott szakértők – ilyen esetben általában a teljes technikai infrastruktúrát le kell cserélni, ami többnyire önmagában is meghaladja a hat számjegyű költségeket.

A zsarolók – akiknek kiléte, lehetséges származása egyelőre a hatóságok előtt is ismeretlen –, hogy követelésüknek nyomatékot adjanak,

a zárolt információk egy részét elkezdték publikálni az illegális interneten.

A szakértők első becslése szerint egyébként a betörést valószínűleg a helyi számítógépes rendszer nyomtatási programján keresztül hajtották végre.

Jelentések megjegyzik, hogy Németországban az elmúlt években mintegy 500 zsarolóvírusos kibertámadásra került sor, pontosabban ennyi került nyilvánosságra. Mert hatósági becslések szerint a hasonló helyzetbe került áldozatok alig 12 százaléka fordul csak rendőrséghez, tartva a zsarolók fenyegetésétől (ami a teljes nyilvánosságra hozataltól a teljes adattörlésig széles skálán mozoghat).

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×