eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Facebook/Kásler Miklós

Május végére már többet tudhatunk az oltások védőhatásáról

Kásler Miklós üzent azoknak, akik válogatnak a vakcinák között.

Elkezdődött az oltások védőhatásának átfogó vizsgálata Magyarországon – jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Életközelben című sorozatban.

A tárcavezető kifejtette: minden, itthon használt vakcinát megvizsgálnak, hogy az általa létrehozott immunitás két komponense az ellenanyagok, illetve a sejtek védekezőképességét hogyan alakítja, milyen időtartamra vonatkozik a védettség.

Ebben a legfelkészültebb magyar egészségügyi intézmények vesznek részt, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Onkológiai Intézet, az Országos Infektológiai Intézet, az Országos Korányi Intézet és a Pécsi Egyetem. Május végére olyan eredmény várnak, amik megkönnyítik a kormány döntéseit - jelentette ki.

Április végén közölték, hogy 12 hónapos antitest-vizsgálatra keresnek olyan önkénteseket, akiket a Sinopharm-vakcinával oltottak be. Utána jelezte az operatív törzs, hogy nemcsak a kínai vakcina hatékonyságát vizsgálják, hanem az összes Magyarországon alkalmazott oltóanyagra vonatkozóan indulnak kutatások.

A minisztere lmondta azt is, hogy a 16-18 éves korosztály Pfizer vakcinával történő tömeges oltása megnyugtató vizsgálati eredményeken alapul, semmiféle veszéllyel nem jár.

Kásler Miklós a több mint 4 millió beoltottal kapcsolatban kiemelte, hogy ha hozzá számítjuk azokat, akik túlestek, kigyógyultak a fertőzésekből, akkor a védettek száma körülbelül 5 millió környékén lehet.

Most jött el az a pillanat, amikor mindenki saját maga döntheti el Magyarországon, hogy óhajtja-e a vakcinát, vagy pedig kiteszi magát saját felelősségére a fertőzésnek és a fertőzés következményeinek. Most már saját magával kapcsolatban is egyszemélyes a felelőssége, mert az állam mindent megtett, amit az állam megtehetett – hangsúlyozta a tárcavezető.

A miniszter azt üzente azoknak, akik továbbra is válogatnának a vakcinák között, hogy

minden Magyarországon forgalomba hozott vakcina teljesíti a feladatát.

Már az első után védettséget alakít ki és nincsenek komoly és nagyszámú mellékhatásuk.

A héten megtartott érettségi vizsgákkal kapcsolatban közölte: minden rendben zajlott, sem technikai, sem tartalmi, sem egyéb nehézségről nem kapott hírt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×