eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A koronavírus elleni oltóanyag a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Reagált a magyar kormány az uniós vakcinaútlevél tervére

Szerdán nyilvánosságra hozta az Európai Bizottság, hogy milyen tartalommal és lehetőségekkel hozná létre a koronavírus elleni oltást bizonyító uniós igazolványt.

Eszerint az oltási könyv szerepét betöltő digitális zöldigazolvány a beoltottságot fogja igazolni, teszteredményeket tartalmaz azok esetében, akik még nem kaphattak oltást, illetve információt fog tartalmazni arról, ha valaki már átesett a koronavírus-fertőzésen. Az uniós engedéllyel rendelkező oltásokat mindenhol kötelező lenne elfogadni az EU-ban, de az egyes tagállamok dönthetnek úgy, hogy ezeken felül más vakcinákat is elfogadnak. (További tudnivalók, javaslatok és kötelezettségek itt.)

A Kormányzati Tájékoztatási Központ mindezzel kapcsolatban leszögezte: az uniós vakcinaútlevelet a tagállamok állítják ki, így

minden beoltott magyar állampolgár meg fogja kapni, mindegy, milyen Magyarországon engedélyezett vakcinával oltották be,

mert ezt a készülő szabályozás lehetővé teszi.

"Brüsszeltől azonban most nem útlevelet várunk, hanem vakcinát. Brüsszel elrontotta a vakcinabeszerzést, Európa országaiban az átoltottság ezért nagyon alacsony" - írták.

Hozzátették: mire az Európai Unió jogalkotási folyamata ezt a rendelettervezetet elfogadja, Magyarországon már befejeződik az oltás folyamata a több helyről beszerzett vakcináknak köszönhetően.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×