eur:
393.1
usd:
367.2
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Hajnali köd Őriszentpéteren 2012. szeptember 25-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Őriszentpéter megfúrná a kútfúrást

A város lakossága és önkormányzata sem támogatja, hogy a település határásban szénhidrogén-kutatófúrásokat végezzenek.

A hatástanulmányból az derül ki, hogy Őriszentpéter Galambosszer településrészétől 440 méterre terveznek mélyfúrást. Nagyon közel van a lakott területhez, ráadásul Őriszentpéter teljes kül- és belterülete az Őrségi Nemzeti Park része, és nemzeti parki oltalom alatt áll – mondta az InfoRádió érdeklődésére Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere. A kormányhivataltól egy hónapja kérte a Mol Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. az engedélyt a rendeletben előírt környezeti hatásvizsgálat elvégzésére. Erre azért van szükség, mert a mélyfúrást Natura 2000-es területen végeznék.

A városvezető azt is elmondta, hogy a fúrási helyszín a Cservölgyi-patak vízgyűjtő területéhez tartozik, a vízfolyás ötven méterre van a tervezett helyszíntől. Hozzátette, a tervezett létesítmény mellett 150-200 méterre már van egy működő szénhidrogénkút, és településképi szempontból az ipari létesítmények látványát egyáltalán nem tartja kívánatosnak, mivel Galambosszeren többek megélhetését is biztosítja a vendégfogadás, ezt pedig az ipari beruházás veszélyeztetné.

A hatástanulmány szerint a kutatófúrás 4-6 hétig tartana 0-24 órában (ezt megelőzi például az útépítés, majd még jönnek az utómunkálatok, a felépített műtárgyak elbontása), és 700 méter sugarú körön belül az éjszakai zajterhelés a határértéket meghaladja, de ennél messzebbre is elhallatszik a zaj. "440 méterre a fúrási helyszíntől biztos nem lenne alvás. Több mint tíz évvel ezelőtt volt már kutatófúrás, és tudjuk hogy ez milyen zajterheléssel jár" – mondta a polgármester.

Az önkormányzathoz több mint húsz lakossági észrevétel érkezett be, és egy petíció is indult, hogy ne valósulhasson meg a kutatófúrás Őriszentpéter határában, már több mint tízezren alá is írták.

"Nem késtünk még el semmivel, és nagyon bizakodók vagyunk. Ehhez a helyi építési szabályzat módosítása szükséges, és nem támogatja a város önkormányzata az engedélyezésre benyújtott projektet, és ezt kéri az engedélyező hatóságtól is" – mondta Őr Zoltán. Azt is elismerte azonban, hogy vannak már működő szénhidrogénkutak a település külterületén, de jobbára erdős részeken, és a városhoz ilyen közel egy sincs, mint ahová most tervezik a kutatófúrást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×