eur:
391.19
usd:
359.56
bux:
72838.57
2024. július 19. péntek Emília
Kisiklott nosztalgiavillamos akadályozza a forgalmat Budapesten, a ferencvárosi kocsiszín előtt 2015. április 21-én. Egy kocsiszínbe beálló villamos siklott ki, ezért egy ideig nem jártak az 1-es villamosok a Budafoki út/Dombóvári út és a Népliget között.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Nagyot küzdve nyert meg egy milliárdos pert a BKV

Nem kell kiköltöztetni a ferencvárosi kocsiszínt és kötbért sem kell fizetnie a társaságnak.

Helyesnek ítéli a BKV vezetése korábbi döntését, amikor is a ferencvárosi kocsiszín ingatlanjára vonatkozóan kiállt az eredeti elhatározása mellett, és tavaly decemberben felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához, ragaszkodva az igazához és bízva az igazságszolgáltatás bölcsességében. A Kúria döntése értelmében ugyanis a BKV-nak sem az 1,5 milliárdos kötbért nem kell kifizetnie, sem a kocsiszínt nem kell kiköltöztetni – a társaság közleménye szerint ezzel akár 5-10 milliárdnyi közpénzt is megtakaríthattak.

A történet régre nyúlik vissza. 2005-ben a BKV Zrt. akkori vezetősége egy olyan, utólag már láthatóan nem előnyös szerződést kötött a ferencvárosi kocsiszín ingatlanjára vonatkozóan, ami miatt nem csak a kocsiszínt kellett volna elköltöztetni, hanem a – forráshiány miatti kivitelezhetetlen – költözés elmaradása miatt jelentős kötbér is sújtotta volna a társaságot. A BKV minden szinten és fórumon küzdött nem csak a szerződés érvénytelenítéséért, de az igazáért is, ezt az erőfeszítést pedig a bíróság szerdai kedvező ítélete meg is erősítette.

Bolla Tibor, a társaság vezérigazgatója – a BKV közleménye útján – hangsúlyozza, "számos korrekt és tisztességes javaslatot megfogalmaztunk, míg végül 2015-ben a szerződés megszüntetéséért indítottunk pert. Hosszas eljárás után 2019 decemberében a Kúriához nyújtottunk be felülvizsgálati kérelmet, mert bíztunk benne, hogy ez az egyedüli és korrekt megoldás. Erről döntött szerencsére a javunkra a testület. A döntés túlmutat a remízügyön, azt is alátámasztja, hogy felelős gazdálkodást folytatunk".

Az ítélet kimondja: a csereszerződés érvénytelen, így a kocsiszín továbbra is a megszokott helyen, a megszokott formájában üzemelhet, és adhatja forgalomba a fővárosi közösségi közlekedés számára nélkülözhetetlen villamosait.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
A fél világot megrengette a Microsoft problémája: légitársaságok, bankok, tőzsdék működésében is zavarok vannak

A fél világot megrengette a Microsoft problémája: légitársaságok, bankok, tőzsdék működésében is zavarok vannak

Pénteken egy globális informatikai probléma több iparágban komoly fennakadásokat okozott, több légitársaság leállította járatait, de amelyek nem, ott is késések, fennakadások jelentkeztek, egyes műsorszolgáltatók leálltak, a banki szolgáltatásoktól az egészségügyig világszerte rendszerproblémák léptek fel, az informatikai hiba a ferihegyi repülőtér működését is érinti. A Crowdstrike kiberbiztonsági cég Falcon Sensor nevű szoftvere a Microsoft Windows összeomlását okozza, a probléma elhárításán folyamatosan dolgoznak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×