eur:
393.52
usd:
368.06
bux:
65887.63
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

November végén kezdődik a fővárosi koronavírusteszt

Százezer tesztet vásárol Budapest, elsősorban az oktatásban dolgozók szűrése a cél, de a kerületek döntenek.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a fővárosi önkormányzat százezer antigén gyorstesztet fog vásárolni. A százezer koronavírustesztből ötvenezret a budapesti közoktatásban dolgozóknak szánnak, ötvenezret lakosságarányosan fognak szétosztani a kerületi önkormányzatok között, a mintavételt pedig nekik kell megszervezniük – mondta Havasi Gábor, Budapest egészségügyi tanácsnoka a 24.hu-nak a szerdán a főpolgármester által bejelentett intenzív budapesti tesztelési programmal kapcsolatban.

Van olyan önkormányzat, amely az óvodai, bölcsődei dolgozók tesztelését is tervezi, máshol az egészségügyi dolgozókat szűrnék, és olyan kerületről is tudnak, ahol a biztosított mennyiségen felül saját forrásból is szeretnének beszerezni további teszteket a lakosságnak.

Budapesten körülbelül 30 ezer iskolai dolgozó van, így az 50 ezer tesztből biztosan jut mindenkinek, de a program önkéntes, valószínűleg nem vesz majd benne részt minden iskolai dolgozó, így igény szerint akár később egy ismétlő teszt is beleférhet egyeseknél.

A tesztek beszerzése folyamatosan zajlik majd, a jelenlegi számítások szerint november végén érkezik meg 25 ezer darab, majd utána hetente-kéthetente újabb 25 ezer. Továbbá dolgoznak azon is, hogy a téli szünet után újabb tesztelési kört tudjanak biztosítani az oktatási intézmények dolgozóinak.

A fővárosi tesztelési programtól így azt is várják, hogy pontosabb képük legyen arról, mekkora a baj Budapesten, mert a veszélyhelyzet megszűnése óta az önkormányzatok nem kapnak járványügyi adatokat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Atomjaira szedte az Európai Bizottság a kormány gazdaságpolitikáját, borulási kockázatokra figyelmeztetnek

Atomjaira szedte az Európai Bizottság a kormány gazdaságpolitikáját, borulási kockázatokra figyelmeztetnek

Számos sebezhetőséget azonosított az Európai Bizottság a magyar makrogazdasági kilátásairól szóló részletes elemzésében. Kockázatosnak látják a még mindig erősödő árnyomást, a jelentős külső és kormányzati finanszírozási igényeket, valamint a kínai beszállítói láncok miatti geopolitikai helyzet esetleges változását. Az új egyensúlytalansági jelentésében az uniós végrehajtó testület óva inti a kormányt attól, hogy visszatérjen a magasnyomású gazdaságpolitikához, valamint felróják, hogy a monetáris transzmissziót is akadályozták a kabinet korábbi döntései.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×