INFORÁDIÓ
2021. május 9. vasárnap
Gergely

mráz ágoston sámuel

nézőpont

závecz tibor

závecz research

gyurcsány ferenc

dk

momentum

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke beszél a párt eredményváró rendezvényén a budapesti Ankertben 2018. április 8-án.

Szakértők: Gyurcsány Ferenc fogja meghatározni az együttműködés kereteit

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor

A Demokratikus Koalíció elnöke a legfontosabb és legerősebb szereplő az ellenzéki oldalon – vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában Závecz Tibor, a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője. Az elemzők szerint Gyurcsány Ferenc határozza majd meg leginkább az ellenzéki együttműködést a 2022-es választásokra. Az elemzők kitértek a borsodi időközi választásra, valamint a Momentum elnökének kijelentéseire is.

Závecz Tibor szerint Gyurcsány Ferenc célja nagyjából egybe eshet az ellenzéki együttműködés további vezetőinek céljával, miszerint 2022-ben váltás kell. Ugyanakkor az alkudozásokban és együttműködési történésekben várhatóan mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a DK-nak jó pozíciói legyenek, értve ezalatt, hogy a listán minél több politikusa szerepeljen, de ez másodlagos lesz a kormányváltáshoz képest – fejtette ki. Minderre pedig megvan az esély – tette hozzá a Závecz Research ügyvezetője, aki szerint másfél évvel a választások előtt az ellenzék előrébb tart, mint négy évvel ezelőtt. Ha pedig ezt az ellenzéki oldalon valaki nem veszi tudomásul, feladja, és egy következő választásra készül, elszalaszt egy lehetőséget, miután minden esélyük megvan egy szoros versenyre, esetleg győzelemre – fogalmazott a szakértő, megismételve:

az együttműködés kereteit Gyurcsány Ferenc fogja meghatározni.

Mráz Ágoston Sámuel egyetértett kollégájával, hogy Gyurcsány Ferenc a legfontosabb és legpotensebb politikus az ellenzéki oldalon. Szerinte az elmúlt tíz évben mindig azonosítani lehetett, hogy ő az egyedüli, aki hosszú távon gondolkodik a baloldalon, és logikus lépések követik a stratégiai célját: míg ez 2010-ben a személyes túlélés volt, amit el is ért, felkerülve az MSZP-lista negyedik helyére, addig 2014-ben a pártjának megmaradása volt a kérdés, és végül be is került a parlamentben, majd 2018-ban az önálló frakcióalakítás volt terítéken, ami szintén sikerült számára – emlékeztetett a Nézőpont Intézet vezetője, aki szerint

Gyurcsány Ferencnek 2022-ben a stratégiai célja az egyesülő baloldalon a dominancia és a befolyás biztosítása lesz,

a Momentum–DK, az MSZP–DK és a többiek kontra DK-párharcban a győzelem biztosítása. Megjegyezte, egyetértve Závecz Tiborral, minden ellenzéki párt szeretné a hatalmat, és a DK-elnöke ennek érdekében minden tőle telhetőt megtesz. És ezért lehet számára nagyon fontos a tárgyalásos, vagy előválasztásos jelöltállítás kérdése – tette hozzá a szakértő –, tekintve, hogy utóbbi kapcsán az volt a tapasztalata, hogy nem volt sikeres Kálmán Olga, az ő jelöltje, de a tárgyalások alkalmával még sikeres lehet, ügyesebben alakítva a dolgokat. Az, hogy melyik párt milyen jelöltjeit tudja bejuttatni, és hogy milyen belső arányok alakulnak ki, az Gyurcsány Ferenc szempontjából, hogy tud-e stratégiai dominanciát kialakítani a baloldalon 2022 utánra, kulcsfontosságú – emelte ki Mráz Ágoston Sámuel.

A borsodi hatos

Az InfoRádió Aréna című műsorában az október 11-i szerencsi időközi országgyűlési választásról is szó esett. Mráz Ágoston Sámuel szerint nagy téttel bír a borsodi hatos időközi, ezért meglepőnek tartja, hogy az ellenzék a kétharmad jelentőségét nem emeli ki, miután korábban arra lehetett számítani, hogy erről fog szólni a kampány. De ez összefügghet a Bíró László által tett vállalhatatlan kijelentésekkel a zsidóság kapcsán, illetve a bérfizetési anomália, ami a szociális érzékenységét is megkérdőjelezi a jobbikos jelöltnek – fogalmazott a Nézőpont Intézet vezetője, aki szerint

nemcsak antiszemitizmusról, hanem antiszociális jellegről is szó van esetében.

Éppen ezért az országos nyilvánosságban a borsodi hatos választás nem jelenik meg, mintha abban lennének érdekeltek a baloldali pártok, hogy egy helyi ügy maradjon, és ne az országos médiában zajlódjon a küzdelem – tette hozzá. „Ezért a kétharmados témát sem tudják napirendre venni” – ismételte meg.

A szakértő úgy véli, ha nem sikerül Bíró Lászlónak győznie, akkor az a Jobbiknak a közös listán szerezhető pozícióit igencsak gyengíteni fogja, ahogyan a tárgyalásos megállapodás és jelöltkiválasztás forgatókönyvét is, erősítve az előválasztást, továbbá a Fidesz-ellenes hangulatkeltés is egy komoly vereséget fog szenvedni, azt az üzenetet hordozva magában: „a koronavírus ellenére, köszöni szépen, a nagyobbik kormányzópárt jó állapotban van politikai értelemben”.

A kétharmadhoz kapcsolódóan Závecz Tibor megjegyezte: másfél év múlva országgyűlési választások lesznek, így

a Fidesz–KDNP számára az már teljesen mindegy, hogy kétharmaddal vagy anélkül kormányozhat,

és szerinte már nem lesznek olyan horderejű döntések, amihez a kétharmad szükséges, ezért ennek a kérdésnek nem látja jelentőségét. Mráz Ágoston Sámuel szavaira „rímelve” hozzátette, egy lakmuszpapír lesz a szerencsi időközi választás, és nagyon sok minden el fog dőlni általa. Látni lehet majd, hogy működik-e a tárgyalásos modell, azokkal a „vadhajtásokkal” is, amik láthatóak, vagy az előválasztás lesz-e a „csodafegyver”. Závecz Tibor megjegyezte, személy szerint ő azért előválasztáspárti, mert az már bizonyított, és az ellenzék tíz évének legnagyobb sikerét annak köszönheti. Ezért nincs oka nem hinni abban, hogy ez ne mozgatná meg az ellenzéki választókat, miközben – nagyon helyesen – programadási kötelezettséggel terheli meg a jelölteket. Általa ráadásul nem kellene mindig az ellenzék mellett érvelő megmondóembereknek, tanácsadóknak és bárkinek, akit megszólaltatnak, hitet tenniük – az olykor nehezen védhető kijelentéseket tevő – mostani jelöltek mellett – fogalmazott.

InfoRádió - Aréna – Mráz Ágoston Sámuel és Závecz Tibor
 

Nyitókép: Illyés Tibor

Kapcsolódó hang

Mráz Ágoston Sámuel és Závecz Tibor Gyurcsány Ferencről
 
Mráz Ágoston Sámuel és Závecz Tibor a szerencsi időköziről
 
A Momentum segítői
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Gömöry Pál

Nyolcvanöt éves korában pénteken elhunyt Gömöry Pál olimpikon vitorlázó....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018