eur:
392.95
usd:
367.92
bux:
67150.97
2024. április 26. péntek Ervin
A tervezett zárás után adják le szavazatukat szavazók az önkormányzati választáson Alsószentmártonban 2019. október 13-án.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Eljött az igazság napja Mohácson – időközi "történetek"

Hat településen választanak új vezetőket vasárnap Magyarországon, például a nagy visszhangot kiváltó mohácsi történések is most jutnak nyugvópontra. Van, ahol nők csatáznak a polgármesteri székért, van, ahol szülés miatt mondott le az eddigi vezető.

A tavaszi koronavírus-helyzet több időközi választást csendesebb időkre "lökött", így ezekben a hetekben minden vasárnapra jut vagy fél tucatnyi voksolás, hiszen az elhalasztottak torlódnak az eredetileg is most esedékesekkel.

A 2019-es önkormányzati választások alkalmával az országos figyelem fókuszába került a Baranya megyei Mohács városa, ahol a jelöltállítási határidő és a választás időpontja között hunyt el a fideszes Szekó József, így a szabályok szerint Csorbai Ferenc (MSZP) egyedül indult, hiába szólították fel sokan, hogy a helyzet tiszta rendezése érdekében lépjen vissza, és induljon új választási eljárás.

Mivel Csorbai egyedül mégis elindult és ellenjelölt híján nyert is, a testületi többség nem kis jogi nehézségek árán feloszlatta magát

– a helyi kormányhivatalnak kellett kikényszerítenie a testület önfeloszlató búcsúülését, amire Csorbai nem volt hajlandó –, így kerül sor hosszú hónapok elteltével újabb választásra. A kormánypártok új jelöltje Pávkovics Gábor, és indul még Bernáth Csilla is (Mi Hazánk), de Csorbai Ferenc már nem szocialista színekben, hanem a Változást Akarók Nemzedéke Közéleti Egyesület jelöltjeként szeretne nyerni. Nem kevesebb mint 15 ezren voksolnak.

A mohácsi voksolásnak volt egy "kvázi főpróbája": a Borsod megyei Vattán ugyanilyen előzmények után tartottak választást és kapott a település új polgármestert, ott a tavaly "szólista" Vas Béla idén rajthoz sem állt már.

A Választás.hu naptárából az is kiderül, hogy Karcag (Jász-Nagykun-Szolnok) szintén vezetőséget választ Dobos László (Fidesz-KDNP) polgármester halála miatt. Nagy József (Magyar Munkáspárt) és Szepesi Tibor (Fidesz-KDNP) pályázik a város vezetésére, illetve a 16 ezer választó kegyeire.

Kengyel 61 kilométerre van Karcagtól Szolnok felé, itt is polgármestert választanak, Nagy Szilárdtól a testület megvonta a bizalmat. Négy független jelölt indul a székéért Buzás Róbert, Gál József, Kovács Miklós, de Nagy Szilárd is ringbe száll újra, valamivel kevesebb mint háromezer voksra várva.

Februárban lemondott Beregdaróc polgármestere, Pálinkás György, de a nyárra tervezett választásra csak most kerülhet sor. Tánczos László, Juhász Zoltán és Veress Oszkár osztozkodhat 777 voksnyi választói bizalmon.

Gánt (Fejér megye) teljes vezetése megújul, mert

Spergelné Rádl Ibolya (Fidesz-KDNP) polgármester várandóssága miatt lemondott a település vezetéséről,

és vele együtt távozott egy másik helyi képviselő is, így júniusban feloszlott a testület. A polgármesteri tisztségért hárman indulnak: Krausz János (Fidesz-KDNP), Nagy László (független) és Németh Sándor (független). 524 embert várnak az urnákhoz.

A Vas megyei Kemeneskápolna vezetése szintén feloszlatta magát, a polgármesteri tisztségért két független jelölt indul: az eddigi polgármester, Csekéné Hóbor Kornélia Ilona és Marton Anna Janka, aki egy ciklussal korábban volt már a falu vezetője. 98-an választhatnak.

A választás "koronavírusos" módjáról ITT lehet többet olvasni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×