eur:
394.24
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Elhunyt Csukás István - a nap hírei

Már magyar fertőzöttje is van a koronavírus-járványnak. Igazságos uniós költségvetést tart szükségesnek az igazságügyi miniszter. Elhunyt Csukás István. A nap legfontosabb hírei február 24-én.

Már magyar fertőzöttje is van a koronavírus-járványnak, Magyarországon ugyanakkor nincs ilyen beteg.Menczer Tamás, a külügyminisztérium államtitkára bejelentette: pozitív lett a koronavírus-tesztje a Japánban karanténban tartott luxushajón dolgozó három magyar állampolgár egyikének. Az illető egyelőre tünetmentes. Müller Cecília tisztifőorvos elmondta: Budapest után már a debreceni reptéren is végeznek testhőmérsékletmérést az Olaszországból érkező utasok esetében.

Észak-Olaszországban már 7 halálos áldozata van a koronavírus-járványnak. Olaszországban meghaladta a 200-at a betegek száma. A polgári védelem két hétre vesztegzár alá helyezte a járvány két gócpontjának tartott térséget: Lombardiát és Venetót. Mindkét tartományban bezártak a közintézmények.

Az Európai Unió 232 millió eurót különített el a koronavírus világméretű elterjedésének megelőzésére és a járvány visszaszorítására. A válságkezelésért felelős biztos közölte: az unió támogatási csomagja segíteni fogja az Egészségügyi Világszervezet munkáját, és célzott finanszírozást nyújt a kevésbé fejlett egészségügyi rendszerekkel bíró országok számára.

Magyarország számára az a legfontosabb, hogy egy igazságos uniós költségvetés szülessen - hangsúlyozta az igazságügyi miniszter. Varga Judit az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: Magyarország és szövetségesei továbbra is hozzá szeretnének jutni az úgynevezett kohéziós, vagyis a felzárkóztatást szolgáló pénzekhez. Az igazságügyi tárca vezetője beszélt arról is, hogy a horvát uniós elnökség tervei szerint márciusban kerülhet újra napirendre a Magyarország elleni jogállamisági eljárás. Varga Judit arról is beszélt, hogy munkacsoport fogja vizsgálni a családjogi törvények érvényesülését.

A kormány mindent megtesz azért, hogy a kommunista diktatúra áldozatainak emlékére legyen ENSZ-emléknap - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence a ferencvárosi megemlékezésen arról beszélt, hogy manapság is sokan vannak, akik relativizálni próbálják a kommunista diktatúra időszakában elkövetett embertelen cselekményeket.

Az idén Csókay András idegsebész kapta a Polgári Magyarországért díjat. Csókay András és csapata tavaly 33 órás műtéttel választott szét egy fejüknél összenőtt hároméves bangladesi sziámi ikerpárt.

Elhunyt Csukás István. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas költő, író 83 éves volt. Csukás Istvánnak csaknem száz kötete jelent meg itthon és külföldön. Legismertebb művei közé tartozott a Mirr-Murr, a kandúr meseregény, a Keménykalap és krumpliorr ifjúsági regény, a PomPom meséi, vagy Süsü, a sárkány. Alkotásaiból számtalan rajzfilm és ifjúsági film készült.

Júliustól 10 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere bejelentette: a béremelés technikailag ágazati szakmai pótlék bevezetésével valósul meg, amelyre minden pedagógus munkakörben dolgozó jogosult. Az intézkedés csaknem 170 ezer embert érint.

A következő gazdaságvédelmi akcióterv részeként még az idén elindítja a kormány a nyugdíjkötvényt. Varga Mihály pénzügyminiszter az Mfronak elmondta: arra készülnek, hogy a nyugdíjcélú megtakarítók számára olyan vonzó papírt kínáljanak, amely kamatozását, hozamát tekintve akár a Magyar Állampapír Plusszal is versenyképes lehet.

Nyílt európai uniós közbeszerzéssel indul a HÉV-közlekedés teljes megújítása és bővítése - jelentette be a Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Fürjes Balázs közölte: a szerelvények felújítása, hosszú távon pedig az északi és a déli HÉV-ek Duna alatti összekötése gyorsabbá teheti hetente akár 1 millió utas közlekedését.

Két belvárosi állomás lezárásával folytatódik az 3-as metró felújítása. Március 9-től a szerelvények nem állnak meg a Ferenciek terén és az Arany János utcai megállóban.

Szándékosnak minősítette a németországi Volkmarsenben történt tömeges gázolást a rendőrség. A hatóságok tájékoztatása szerint a 29 éves környékbeli férfi célzottan hajtott a farsangi felvonulás résztvevői közé. A Hessen tartományban lévő településen történt gázolásnak több tucat sebesültje van, köztük gyermekek.

Az Egyesült Államokban bűnösnek találta az esküdtszék Harvey Weinstein egykori filmproducert két vádpontban.A New York-i bíróság esküdtszéke bizonyítottnak látta, hogy a hollywoodi filmmogul szexuális támadást intézett egyik kolléganője ellen, egy másikat pedig megerőszakolt. Harvey Weinsteinre 25 év börtönbüntetést is kiszabhat az amerikai törvényszék.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×