eur:
394.97
usd:
363.38
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: ez az elmúlt tíz év legnagyobb diplomáciai sikere

Várhelyi Olivér uniós feladatairól, a Fidesz néppárti tagságáról, az új gazdaságvédelmi akciótervről és a Puskás Arénáról is beszélt a Kossuth Rádióban a kormányfő.

Mindenki azt szeretné, ha nőne Magyarország befolyása az európai politikára, Várhelyi Olivér kinevezése az elmúlt tíz év legnagyobb diplomáciai sikere, mert az a terület, amelyért felelős lesz a következő öt év legfontosabb uniós portfóliója – mondta a kormányfő a Kossuth Rádióban arra reagálva, hogy Magyarország uniós biztosjelöltje megkapta hétfőn az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságának jóváhagyását.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a biztonság szempontjából legfontosabb feladat a bővítési és szomszédságpolitikáért felelős biztosi pozíció. Ez a terület a migrációt is érinti, ugyanakkor Ukrajnával is foglalkoznia kell az új biztosnak, sőt, a Kaukázussal és Azerbajdzsánnal is, tehát az energiaellátás szempontjából is fontos ez a poszt. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy sokan próbálták elgáncsolni a magyar jelöltet, a magyar ellenzék tagjai és Soros György emberei is – nagy csata volt, de sikerült megnyerni.

Arra a felvetésre, hogy az első meghallgatáson nem ment át a jelölt, írásban is kapott kérdéseket, mert azt várták tőle, hogy határolódjon el jobban a magyar kormánytól, Orbán Viktor azt mondta:

az elhatárolódás régi baloldali játék.

Azokat, aki nem tudják összeegyeztetni a saját hovatartozásukat a nemzetközi szempontokkal, nem érdemes ilyen magas posztokra jelölni, Várhelyi Olivér kiváló hazafi és kiváló európai, és ennek összeegyeztetése nem okoz neki problémát.

A 2020-as év legnagyobb kihívása

A magyar kormányfő szerint az elmúlt öt évben az európai vezetők a biztonságpolitika és az európai gazdaság területén követték el a legnagyobb hibákat. A 2020-as évre szóló előrejelzések szerint a német gazdaság jó, ha eléri az 5 százalékos növekedést, márpedig Magyarország szempontjából ez nem mindegy. A 2020-as év legnagyobb kihívása tehát Orbán Viktor szerint a magyar gazdaság eddigi sikereinek megvédése lesz.

Az OECD, miközben rontott a globális gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzésén, a magyar gazdasági növekedésről szóló prognózisát javította, és Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet, ismét Németországot említve példaként, hogy egy gazdagabb ország növekedését nehezebb előidézni, mint egy szegényebb, mélyebbről induló országét.

Egy ország erejét és önbecsülését is az adja, hogy saját erőből képes-e megállni a saját lábán. Ez ki fog derülni a következő években.

Kiderül, hogy Közép-Európa megerősödött-e annyira, hogy saját erőből nagyobb fejlődést tud elérni, mint a nála gazdagabb nyugat-európai országok. Ehhez azonban a kormányfő szerint új gazdaságvédelmi akcióterv kell, ezért, mint mondta, a szerdai kormányülésen utasította a minisztereket, hogy készítsék elő az új akciótervet, amelyet a következő év első negyedében mutatnak majd be. Hozzátette, a kormány következetesen kitartott az adócsökkentés mellett, miközben nőttek a bérek.

A kulcs tehát Orbán Viktor szerint az adócsökkentés, azt reméli az akciótervről, hogy erre újabb lehetőség lesz, de nem tudja, még hogy mekkora csökkentésről lehet szó.

EPP: a Fidesz még nem döntött a tagságáról

Az Európai Néppárt új elnökévé választott Donald Tust kijelentéseire reagálva Orbán Viktor azt mondta, nem tudjuk, milyen politikát várhatunk az EPP-től, a Fidesz, amelynek tagságát felfüggesztették, még nem döntötte el, folytathatja-e a közös életét a Néppárttal.

"Az a kérdés, mikor beszélnek végre világosan.

A Fidesz nem tartozhat egy olyan politikai közösséghez, amely bevándorláspárti,

amely nem tartja fontosnak a határvédelmet, nem tartja tiszteletben a nemzeti sajátosságokat. Az EPP-ben elkezdődött egy balra sodródás, ha ez nem változik, akkor új politikai közösséget kell építeni" – mondta Orbán Viktor.

Az éppen egy hete átadott Puskás Arénáról a miniszterelnök azt mondta, a magyaroknak van genetikai érzékük a nagy pillanatokhoz, szerinte így van ez a Puskás Arénával is. Itt is voltak viták, hogy kell-e, de függetlenül attól, hogy valaki szereti-e a focit vagy sem, ez egy fantasztikus teljesítmény, ahol minden munkát magyarok végeztek el, mert képesek arra, hogy egy ekkora vállalkozást saját erőből, külföldi szakemberek bevonása nélkül valósítsanak meg.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×