INFORÁDIÓ
2021. augusztus 3. kedd
Hermina

egészségügy

háziorvos

betöltetlen állás

borsod-abaúj-zemplén megye

Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védőoltást ad be páciensének Salgótarjánban 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.

Aggasztó hír a háziorvosokról

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van a legtöbb betöltetlen praxis.

Évek óta tartó országos folyamat, hogy egyre nő azoknak a praxisoknak a száma, amelyekben nincs állandó háziorvos, így helyettesítéssel kénytelenek megoldani a rendelést.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye folyamatosan az élen áll ebben a negatív folyamatban

- írja a boon.hu. Tavaly 2017-hez képest csökkent ugyan a betöltetlen praxisok száma, idén azonban jelentősen romlott a helyzet: az elmúlt fél évben több háziorvosi körzet maradt orvos nélkül, mint ahány tartósan betöltetlen összesen van például Vasban vagy Zalában.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ listája szerint tartósan betöltetlen háziorvosi körzet az a területi ellátási kötelezettséggel működő háziorvosi körzet, amelyben az ellátási kötelezettségnek hat hónapot meghaladóan csak helyettesítéssel tudnak eleget tenni. Ilyen körzet 2015-ben 231, 2016-ban 281, 2017-ben 303, 2018-ban pedig 320 volt az országban. A február 1-jével közzétett legfrissebb lista pedig 344 körzetet tartalmaz. Ezek részben felnőtt, részben gyermek vagy vegyes kör­zetek.

A háziorvosok átlagéletkora rendkívül magas, sokan azért nem mennek nyugdíjba, mert nincs, aki átvegye a praxist, és újabb település maradna állandó háziorvos nélkül.

Van olyan orvos, aki évek óta túl van a nyugdíj korhatáron, de a saját települése mellett három másikban helyettesít.

A kormányzat a praxisjog vásárlás támogatásával és letelepedési támogatással igyekszik vonzóbbá tenni a háziorvosi szakmát, de több praxis ürül meg évente, mint ahány új orvos dolgozni kezd.

A praxisközösségek jelenthetnek még megoldást, amelyekből egyre több alakul, de így sem sikerül Borsodban visszafordítani a negatív folyamatot: a 2017-es 46 megyei tartósan betöltetlen praxishoz képest tavaly 43-ra csökkent a szám, de a friss listán már 51 praxis szerepel. Sok olyan település van, ahol egy évtizede nincs állandó háziorvos, több olyan hely is van, ahol 2004 óta csak helyettesítő orvos dolgozik.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő február 12-én írta ki a 2019-es háziorvosi praxisjog vásárlásának támogatására szolgáló pályázatát, amelynek az idei kerete 1 milliárd 250 millió forint. A háziorvosok letelepedésének segítésére szánt támogatás pénzügyi kerete ugyanekkora.

Nyitókép: MTITKomka Péter
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018