eur:
394.12
usd:
364.92
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Biztosítja a forrásokat a 3-as metró Káposztásmegyerig történő meghosszabbításához a kormány - a nap hírei

Magyarország eddig 11 ezer milliárd forinttal nagyobb összeget kapott EU-s támogatásként, mint amennyit befizetett a közösségnek. Nem keresik tovább a Cardiff focistáját.

Biztosítja a forrásokat a 3-as metró Káposztásmegyerig történő meghosszabbításához a kormány - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón kiemelte: a tervek elkészítését a főváros végzi el. A tárcavezető beszélt arról is, hogy Fővárosi Nagycirkusznak új, méltó helyet kell találni, lehetséges helyszínnek a Podmaniczky utcát nevezte. Döntés a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának következő ülésén várható. Gulyás Gergely kitért arra is, hogy folytatódik a budai Vár felújítása.

A budapesti magánszínházak is kaphatnak bizonyos támogatást a működésükhöz - közölte a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Gulyás Gergely elmondta: jelenleg még tárgyal a kultúráért felelős államtitkár és Tarlós István főpolgármester arról, hogy melyik kulturális intézmény mennyi forrást kap, miután megszüntették a tao támogatást.

Több magyar szabályozást érintő kötelezettségszegési eljárásról döntött az Európai Bizottság. A testület a közútiáruforgalom-ellenőrzési rendszer, a cigarettákra kivetett adók, és a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelmi értékesítésére vonatkozó szabályokat érintő kötelezettségszegési eljárást indított, vagy a következő fokozatba léptette korábban megindított eljárását.

Az uniós csatlakozástól 2017-ig Magyarország több mint 11 ezer milliárd forinttal nagyobb összeget kapott EU-s támogatásként, mint amennyit befizetett a közösségnek - mondta a Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője. Zupkó Gábor a csatlakozás 15. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen kiemelte: a tagság 2004-es kezdete óta 200 ezer projekt kapott támogatást. A közösségi források legalább 150 ezer új munkahelyet teremtettek és 170 ezernél több ember szakmai képzését biztosították.

A zöld rendszámokról szóló jogszabály módosításán dolgozik a kormány - erősítette meg az innovációs és technológiai miniszter az InfoRádiónak. Palkovics László közölte: a kabinet nem szeretné, hogy a nagy teljesítményű dízelmotorral is felszerelt járművek zöld rendszámmal közlekedjenek. Ehelyett a jövőben a minél kisebb károsanyag-kibocsátás lehet meghatározó.

Használhatatlanná vált a Ráday utcai kollégium a szerdai tűz miatt, az érintett diákok elszállásolásáról sikerült gondoskodni - mondta az InfoRádiónak Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke. Bogárdi Szabó István tájékoztatása szerint felfüggesztették a vizsgaidőszakot a Károli Gáspár Református Egyetem hittudományi karán. Azoknak, akik még nem végeztek a vizsgáikkal, egyéni tanrendet biztosít az intézmény. A tűz oltása közben egy megégett holttestet találtak a harmadik emeleten, az épületet mintegy 80 embernek kellett elhagynia. A kormány biztosítja a Ráday Kollégium újjáépítéséhez szükséges forrásokat - közölte Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Több mint 4100-an jutottak be keresztféléves képzésre a felsőoktatásban. Az Oktatási Hivatal tájékoztatott, hogy a februárban induló szakok közül a legnépszerűbbek a műszaki és a gazdaságtudományi mesterképzések voltak. A legtöbb jelentkező, több mint ezer, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre jutott be, ezt követi a Szent István Egyetem, majd a Debreceni Egyetem. A ponthatárok a felvi.hu oldalon érhetők el.

Ukrajnában távollétében 13 év börtönre ítélte Viktor Janukovics volt ukrán államfőt a kijevi bíróság. A politikust hazaárulásért és háború kirobbantásában való bűnsegédletért mondták ki bűnösnek. A bíróság ugyanakkor felmentette őt az alól a vád alól, hogy Oroszországgal együttműködve meg akarta volna változtatni az ukrán államhatárt. Viktor Janukovicsot a kijevi parlament 2014. februárjában menesztette hivatalából, azóta Oroszországban él.

Nem keresik tovább a Cardiff City új játékosával eltűnt kisrepülőgépet. A focista és a pilóta túlélésének esélye rendkívül kicsi ezért befejezték a kutatást és erről már tájékoztatták a hozzátartozókat is. A 28 éves argentin támadó a Nantes-tól szerződött a Cardiffhoz, hétfőn éppen Franciaországból tartott Angliába, de az őt szállító kisrepülő 700 méteres magasságnál eltűnt a radarképekről a La Manche felett.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×