INFORÁDIÓ 
2020. május 31. vasárnap
Angéla, Petronella

kollégiumtűz

ráday utca

dunamelléki református egyházkerület

Füst gomolyog egy kollégium égő épületéből Budapest IX. kerületében, a Markusovszky téren 2019. január 23. Az égő házban a tűzoltók egy holttestet találtak.

Kollégiumtűz: használhatatlanná vált a Ráday utcai épület

Infostart / MTI

A hittudományi karon a vizsgaidőszakot felfüggesztik, és azoknak, akik még nem végeztek a vizsgáikkal, egyéni tanrendet biztosítanak.

A Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara Markusovszky téri kollégiumának második és harmadik emelete szerda este gyulladt ki. Az oltási műveletek közben a tűzoltók egy megégett holttestet találtak a harmadik emeleten, a lépcsőfordulóban. A tűz oka egyelőre nem ismert. A kollégium 3 emeletén 150 diák lakott.

Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke közölte, miután délelőtt az utolsó tűzfészkeket is eloltották, egyértelművé vált, hogy az épület hátsó, kollégiumi része, amely a Markusovszky tér felé esik, használhatatlanná vált, a második és a harmadik szint teljesen kiégett, az oltás pedig az első emeleti szintet is súlyosan károsította.

A püspök az InfoRádiban elmondta: a tűz észlelése és az értesítésük után 8 perccel a helyszínen voltak, így a jelenleginél sokkal nagyobb kár kialakulását akadályozták meg, az épület másik szárnyába nem terjedt át a tűz. A diákokat a lángok észlelésekor ki tudták menekíteni az épületből, most néhány fontos dolgukat magukhoz tudják venni - mondta a Bogárdi Szabó István. Az elszállásolásukról gondoskodtak, és most azt tervezik, hogy hol tudják a következő fél évet eltölteni.

A püspök elmondta azt is, hogy

a tűzben elhunyt ember azonosítása folyik, továbbra is csak annyit tudnak róla mondani, hogy nem diák volt, hanem az egyik vendégszobában elhelyezett ember.

Bogárdi Szabó István köszönetet mondott a tűzoltóknak, a katasztrófavédelem munkatársainak, a rendőröknek, a IX. kerületi polgármesternek és önkormányzati dolgozóknak, a tüzet észlelő és társaik menekülését segítő diákoknak, valamint a kormánynak, amely felajánlotta segítségét az újjáépítésben.

Beszélt arról is, hogy a diákok elhelyezésében nyújtott segítségükért hálásak a diákok elhelyezéséhez férőhelyeket felajánlóknak: más intézményeknek, egyetemeknek, kollégiumoknak, egyházi intézményeknek, valamint magánszemélyeknek, családoknak.

Kitért arra is, hogy

már érkeztek tárgyi és pénzbeli felajánlások is, utóbbiakat az egyetem bankszámlájára (11705008-20492223) várják, és kérik, hogy a rovatban tüntessék fel: "tűzeset".

A tárgyi felajánlásokat a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai koordinálják majd.

Zsengellér József, a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) stratégiai rektorhelyettese bejelentette, hogy a hittudományi karon a vizsgaidőszakot felfüggesztik, és azoknak, akik még nem végeztek a vizsgáikkal, egyéni tanrendet biztosítanak.

A kollégiumban nem csak a KRE diákjai laktak. Azokat az egyetemeket, amelyeknek diákjai szintén érintettek, arra kérik, hogy tegyék lehetővé a vizsgaidőszak meghosszabbítását vagy egyéni tanrend igénylését. Megköszönte a társintézményeknek a kollégiumi helyek felajánlását, és elmondta, úgy tűnik, hogy a következő félévben minden hallgatót el tudnak majd helyezni.

A kiosztott sajtóanyag szerint

az egyetem kétmillió forintot különített el, amelyből gyorssegélyt biztosítanak a diákoknak, de szükség esetén tovább növelik az összeget.

A Ráday utca 28. szám alatt található a Dunamelléki Református Egyházkerület levéltára, a Ráday Könyvtár, a Török Pál Kari Könyvtár és a Bibliamúzeum is. Ezek nem sérültek meg, de a levéltár anyaga veszélyben van a vízszivárgás miatt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délelőtt megerősítette azt a kormányzati szándékot, hogy a kollégium újjáépítéshez szükséges összes anyagi forrást rendelkezésre bocsátják.

Mint arról az InfoStart is beszámolt, szerda este riasztották a főváros hivatásos tűzoltóit Budapest IX. kerületébe, a Markusovszky tér és a Ráday utca között lévő oktatási intézmény épületegyütteséhez. A tűzoltók kiérkezésekor a kollégiumi szárny második és harmadik emeltének ablakain lángok törtek ki, a tűzoltás vezetője így azonnal megemelte a riasztási fokozatot.

A tűzhöz összesen harminc gépjármű és száz tűzoltó érkezett ki, akik több mint két óra megfeszített munkával, tizenkét vízsugárral és három vízágyúval oltották el a lángokat. A parancsnok egy külön kutató-mentő egységet is kijelölt, amelynek feladata az épület átvizsgálása és a lehetséges sérültek felkutatása volt.

Oltás közben az egységek egy elhunyt embert találtak a harmadik emeleti lépcsőházban.

A kollégium tájékoztatása szerint a tűzjelző megszólalására mintegy kilencven ember hagyta el az épületet. A hideg miatt a tűzoltás vezetője melegedőbuszokat kért a helyszínre, de a hír hallatán a környező tanintézmények is felajánlották segítségüket, így senkinek nem kellett az utcán töltenie az éjszakát. A hivatásos tűzoltók munkáját a rózsadombi önkéntesek támogatták.

Már a tűzoltás közben megkezdődött a tűzvizsgálati eljárás – a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakértők bevonásával vizsgálja a tűz keletkezésének okait.

Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Kapcsolódó hang

Bogárdi Szabó István az InfoRádióban a kollégiumtűzről
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018