eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Az oktatási minimumra vonatkozó javaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek

A kilenc ellenzéki párt által aláírt, civil szervetek közreműködésével készített program ciklusokon átívelő, pártfüggetlen oktatási javaslatcsomag, amit az MSZP-Párbeszéd készített.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője szerint a magyar oktatás számos válságtünetet mutat: nő a funkcionális analfabéták száma, növekszik a pedagógushiány, a középosztály "kimenekíti" gyermekeit az állami közoktatásból, a szakképzés zsákutcás.

A szakpolitikus úgy látja, hogy 2018-ban akkor kap megfelelő minőségű és mennyiségű tudást egy gyermek, ha a családjának van pénze.

Az oktatási minimumot a Tanítanék Mozgalom és az Oktatói Hálózat készítette, februárban a Jobbikon kívül kilenc párt, köztük parlamenten kívüli szervezetek is aláírták, most határozati javaslatként került a Ház elé.

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője azt mondta, szeretnék, ha az oktatásban valósággá válna a minden gyermek egyenlően számít elv. Hozzátette:

szeretnék elérni, hogy családi háttértől, településtípustól függetlenül mindenki szorgalmának és tehetségének megfelelő végzettséget szerezhessen.

Kiemelten fontosnak nevezte, hogy az oktatási minimum eltörli a középiskolai érettségik közötti különbséget, mindenkinek lehetővé téve ezzel azt, hogy beléphessen a felsőoktatásba. A program a világnézetileg semleges oktatást szorgalmaz és sürgeti a szegregáció megszüntetését - részletezte.

Az ellenzéki politikus elmondta, hogy az oktatási minimumban nem szerepel, de egy oktatási programban helyet kell kapnia annak a javaslatnak, hogy mindenki ingyenesen szerezhesse meg az első diplomáját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×