eur:
393.82
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Hiteles magyarázatot várnak Szaúd-Arábiától – a nap hírei

Továbbra is hiteles magyarázatot követel Szaúd-Arábiától az Isztambulban megölt újságíró ügyében több ország. Nem tartja elfogadhatónak az uniós határvédelemről szóló kezdeményezést a kormányszóvivő. Műszaki meghibásodás miatt le kellett állítani a Paksi Atomerőmű 2. blokkját.

Továbbra is hiteles magyarázatot, illetve bizonyítékokat követel Szaúd-Arábiától az Isztambulban megölt újságíró ügyében több ország. Rijád szombaton ismerte el, hogy Dzsamál Hasogdzsi október 2-án meghalt az isztambuli szaúdi főkonzulátus épületében. Az újságíró állítólag ellenállt a rátámadó 15 fős csoportnak és a rajta alkalmazott fojtófogás végzett vele. Az ügyben eddig 18 szaúdi állampolgárt vettek őrizetbe, és leváltották a titkosszolgálat helyettes vezetőjét.

Nem tartja elfogadhatónak a közös uniós határvédelmet és az európai bevándorlási ügynökségről szóló kezdeményezést a kormányszóvivő. Kovács Zoltán a Kossuth Rádiónak azt mondta: Magyarország az elmúlt három évben 1 milliárd eurót költött határvédelemre, ezzel teljesítette a rá háruló kötelezettségeket. A kormányszóvivő a Brexittel összefüggésben kiemelte: a visegrádi országok az Egyesült Királyságban dolgozó állampolgáraik jogaiért közösen lépnek fel.

Kezdeményezi Demeter Márta nemzetbiztonsági felülvizsgálatát az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke. Kósa Lajos azt mondta: szerdán levélben kéri a házelnöktől a vizsgálat megindítását a testület LMP-s alelnökével szemben, miután a politikus nem nyilvános katonai információkat hozott nyilvánosságra. Demeter Márta közölte: áll a vizsgálat elé, egyben elvárja, hogy a bizottság elnöke kezdeményezze a kormányfő nemzetbiztonsági átvilágítását is.

Kilép az LMP-ből Meszerics Tamás, a párt európai parlamenti képviselője – erősítette meg a sajtóértesülést Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő. Az Index korábban azt írta, hogy a politikus levélben tájékoztatta elhatározásáról a párt elnökségét. Meszerics Tamás szerint pártja az elmúlt időszakban új stratégiai irányba állt, amit nem előztek meg jelentősebb politikai viták, ráadásul az LMP utolsó politikai döntéseit nem tudja vállalni a nyilvánosság előtt.

Az MSZP szerint a magyar oktatás mélyen az ország gazdasági ereje és kulturális szintje alatt teljesít. Kunhalmi Ágnes szocialista választmányi elnök úgy fogalmazott: az Orbán-kormány a tudásválságon túl olyan mély morális válságot okozott az oktatásban, amelyben már létezni is szinte lehetetlen. Példaként hozta egy budafoki gimnázium 12 tanárának felmondását és a budapesti Farkasréti Általános Iskola igazgatójának lemondását, továbbá a válságtünetek között említette a tanárhiányt is.

Visszautasítja a Demokratikus Koalíció bírálatát a 3-as metróvonal felújításának csúszásával összefüggésben a BKV. A közlekedési vállalat tájékoztatása szerint a munkálat elhúzódását a bontáskor előre nem várt műszaki, építési teendők okozzák, továbbá a kivitelezők munkaerőhiánnyal küzdenek. A Demokratikus Koalíció felszólította a főpolgármestert, hogy vizsgáltassa ki a több hónapos késés okát, a BKV vezérigazgatóját pedig arra, hogy hajtsa be a kötbért a kivitelezőkön.

Műszaki meghibásodás miatt le kellett állítani a Paksi Atomerőmű 2. blokkját. Az atomerőmű tájékoztatása szerint a létesítmény biztonsági szintje nem csökkent, a reaktor várhatóan október 31-én üzemel majd ismét teljes teljesítményen.

Az elmúlt öt évben kevesebb, mint felére csökkent a lakossági fogyasztók közműtartozásainak összege - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adataiból. A lakossági villamosenergia-hátralékok 45, a földgázé 75, míg a távhő hátralékok 35 százalékos csökkenést mutatnak a rezsicsökkentés bevezetése óta. A hátralék teljes összege pedig 33 milliárd forintra mérséklődött öt év alatt.

Horvát lapértesülés szerint a zágrábi kormány a Mol-INA-ügyben 10 millió dollárt fizetett egy amerikai cégnek a döntőbírósági perekben való lobbizásért. A Večernji List című újság azt írta: a kabinet mindent megpróbált azért, hogy a magyar olajcég vezetője visszakerüljön az Interpol körözési listájára. Hernádi Zsoltot a magyar bíróság 2013-ban felmentette a horvát fél által megfogalmazott vádak alól.

Veszélyes lépésnek ítélte az orosz külügyminiszter-helyettes, hogy az Egyesült Államok felmondja a rövid és közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló megállapodást. Szergej Rjabkov válaszlépéseket helyezett kilátásba, és tagadta Donald Trump amerikai elnök állítását, hogy Moszkva megsértette az egyezményt.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×